Понад 1600 мешканців Харківщини звернулися до медиків через напади тварин

Люди отримували ушкодження від собак, котів і щурів.

Постраждалих від безпритульних тварин стало більше.

Минулого року у медзаклади Харківської області з ушкодженням, завданими тваринами, звернулися 1674 людини, 795 (47,5%) із них — мешканці Харкова. Про це повідомили у Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб Міністерство охорони здоров’я.

Найбільше ушкоджень були отримані від собак (у 1210 людей) і кішок (432 людини). Від тварин, які мають власників, ушкодження отримали 1263 людини, від безпритульних тварин — 384, ще 27 людей укусили щури.

«Але 60,9 % тварин, які мають власників, за недбалості останніх не були щеплені проти сказу. На сьогодні щеплення проти сказу постраждалим від укусу тварин залишається єдиним та надійним методом захисту від цієї хвороби», — зазначили у Центрі контролю.

За інформацією Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб, у поточному році мешканців Харківщини менше зверталися за антирабічною допомогою. У порівнянні з минулим роком зменшення відбулося на 14,1%.

«В області зменшилась кількість населення, у сільській місцевості на деокупованих територіях ще існують складнощі в отриманні медичної допомоги. Зросла питома вага постраждалих від безпритульних тварин до 32,1% проти 22,9% у 2022 році», — розповіли фахівці.

У 2022 році на Харківщині зареєстрували п’ять випадків сказу, у 2021 році було 25 випадків. У Центрі контролю кажуть, що суттєве зниження сталося через неможливість доставити на дослідження померлу тварину. У поточному році поки випадків сказу не зареєстрували.

Як писав KharkovNEWS.info, після деокупації Ізюмської громади до лікарів центральної міської лікарні Піщанської Богоматері звернулися 11 постраждалих від укусів тварин. 

Джерело

Новости Харькова