Поки є буржуйка, з морозами впорається: на Харківщині чоловік дев’ять місяців живе у розбитій ракетою оселі

За інформацією: Суспільне Харків.

Сергій Круглов 9 місяців живе у зруйнованій ракетою оселі, грудень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

У березні біля оселі Сергія Круглова у Лозовій впала російська ракета. Вибиті двері переламали матері чоловіка ногу: за кілька місяців вона померла від гангрени.

За дев'ять місяців лозов'янин закрив підручними матеріалами кілька вибитих вікон, облаштувався у частині приміщення, де вціліла покрівля. Сергій збирається перечекати зиму вдома, а навесні звести новий будинок.

"Очі відкрив: на мені й стеля, й цегла"

Сергій Круглов порається у тому, що залишилося від його оселі.

"Як бахнуло — і все посипалося. А я нічого не зрозумів, лежав на софі. Очі відкрив — небо видно, і на мені й стеля, й цегла, усе. Нумо вилазити, виліз у вікно", — згадує Сергій.

Сергій Круглов 9 місяців живе у зруйнованій ракетою оселі, грудень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Під час удару у будинку була і 83-річна матір чоловіка. Вибиті двері переламали їй ногу, потім почалася гангрена, від якої мати померла. Жінку поховали у червні.

"Жили, нікому не заважали. Прискакали — "освободітєлі", — говорить чоловік.

Зараз Сергій живе в одній кімнаті. В ній лежить усе, що вціліло. У будинку є світло та вода. Гріється буржуйкою, на дрова пускає залишки розбитих споруд на подвір’ї.

"Я нікуди не поїду"

У чоловіка є двоє дітей. Донька Яна разом з братом привозять батькові продукти та все, про що він просить.

"Ми обговорювали, щоб кудись переїхати, але батько сказав: "Я нікуди не поїду. Я залишуся тут. Я буду займатися, я буду відбудовувати", — говорить донька.

Сергій Круглов 9 місяців живе у зруйнованій ракетою оселі, грудень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Сам Сергій каже, що не хоче переїжджати до дітей, бо в них немає місця. А ще боїться залишати дім без нагляду.

Будівля не підлягає відновленню

У квітні будинок, де живе Сергій, обстежували комунальники, розповів Суспільне Харків заступник Лозівського міського голови Денис Петренко. За його словами, будівля не підлягає відновленню.

"Для відновлення житлового будинку необхідне нове будівництво. Щодо звернення і потреби у переселенні або наданні житлової площі звернень до міської ради не надходило", — сказав Петренко.

За словами заступника міського голови, за потреби Сергію можуть надати кімнату у міському соціальному готелі — там є вільні місця. Але сам чоловік говорить, що зимувати планує у своєму будинку. Каже, поки є буржуйка й електрика, з морозами впорається, а навесні хоче будувати разом з сином новий дім власним коштом.

Новости Харькова