«Південну залізницю» пообіцяли дерусифікувати

Перейменування триватиме протягом двох років.

Назви «Південний вокзал» за документами не існує.

«Укрзалізниця» обіцяє перейменувати  регіональні філії, які досі носять імперські назви, — «Південна залізниця» і «Південно-Західна залізниця» (саме так їх назвали за часів російської імперії). Зроблять це упродовж наступних двох років. Про це повідомила депутатка Харківської обласної ради Галина Куц із посиланням на відповідь Південної залізниці на її запит.

«Мені повідомили, що 28.11.2022 рішенням правління АТ «Укрзалізниця» затверджено Програму дерусифікації інфраструктури залізничного транспорту. У Програмі передбачається протягом 2023-2024 рр. перейменування регіональних філій «Південна залізниця» та «Південно-Західна залізниця», — розповіла Галина Куц.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати Харківської обласної ради «провалили» іспит Пушкіним

Крім того, депутатка зазначила, що топоніма «Південний вокзал» за документами не існує. В офіційних джерелах «Укрзалізниці» залізничний вокзал у Харкові називають «Вокзал станції «Харків — Пасажирський».

«Немає ніякого «Південного вокзалу» в офіційних документах «Укрзалізниці». Цю фейкову назву колись було присвоєно станції метро. А насправді такої назви не існує, — пояснила Куц. — Також я зазначала, що незрозуміло, чому головний вокзал Харкова, який розташований у західній частині міста, носить назву «Південний вокзал».

Депутатка зауважила: Харківська міська рада мала б терміново перейменувати станцію метро «правдивою назвою», оскільки назви «Південний вокзал» у документах «Укрзалізниці» немає.

Документ: Галіна Куц

Як писав KharkovNEWS.info, наступного навчального року харківські школи отримають нові назви. Понад десятка досі носять імена героїв СРСР.

Джерело

Новости Харькова