Підполковника поліції, якого затримали на хабарі у Харківській області, визнали невинним

Роман Горбунов заявив про сфальсифіковані докази.

Романа Горбунова викрили на отриманні хабаря від підприємця.

5 червня Зміївський районний суд Харківської області виніс вирок ексначальнику Зміївського відділу поліції Роману Горбунову, якого спочатку обвинувачували в отриманні хабаря, потім у зловживанні впливом. Його визнали невиннм. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на відповідний вирок.

Горбунов працював в органах МВС із 2000 року, очолив Зміївський відділ поліції у грудні 2019 року. На початку січня 2021 року став тимчасово виконуючим обов’язки начальника відділу поліції №2 Чугуївського райуправління поліції, а зараз очолює КП «Зміївське виробниче управління житлово-комунального господарства».

Нагадаємо, на той час начальника Зміївського відділу поліції Романа Горбунова затримали під час отримання хабаря у січні 2021 року. Слідчі встановили, що підполковник поліції вимагав у місцевого жителя, підприємця, хабар за те, що не заважатиме йому займатися лісозаготівлею, переробкою і продажем деревини й буде надавати допомогу «в проблемних питаннях». Підприємець сплатив начальнику хабар двома частинами — по 20 000 гривень (усього 40 000 гривень). 

Слідчі оголосили Роману Горбунову підозру за ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України, а потім змінили підозру на ст. 369-2 (зловживання впливом).

Під час слідства була встановлена інша сума неправомірної вигоди — 90 000 гривень. За даними слідства, Горбунов отримав ці гроші від підприємця за вплив на ухвалення рішення співробітниками держпідприємства «Зміївське лісове господарство» щодо відмови йому у продажі деревини.

У матеріалах справи сказано, що Горбунов запропонував підприємцю сплатити йому хабар ще наприкінці жовтня 2020 року. Підприємець погодився й тоді ж віддав йому перші 50 000 гривень. Надалі звернувся до правоохоронців.

Під час судового засідання підприємець розповів, що знайомий із Горбуновим приблизно десять років. Його автівки з деревиною неодноразово зупиняли поліцейські, він «вирішував питання», однак потім йому назвали суму, яку він повинен сплатити за рік. Тому той написав заяву до Держбюро розслідувань. Співробітники Держбюро розслідувань дали підприємцю гроші, які він мав передати Горбунову, аби спіймати того на гарячому.

«Працівники ДБР передали 20 тис. грн. підприємцю на заправці біля АЗС на Мереф’янському шосе у Харкові в автомобілі Toyota за участю понятих. На цих коштах були звірені серії та номера купюр, які занесли до протоколу. Вручені грошові кошти підприємець передав Горбунову в той же день. Засоби технічної фіксації на підприємця не одягали, передача грошей проводилася без фіксування», — пише ХАЦ.

Потім, у січні 2021 року, був наступний транш. Тоді слідчі вже зробили копії грошей, звірили серії та номери й передали їх підприємцю. Також підприємець отримав диктофон і відеокамеру.

Горбунов у суді свою вину не визнав та заявив, що проти нього сфальсифікували докази. За його словами, гроші, які він отримав, були боргом підприємця за ремонт автівки. Суд не побачив факту вимагання хабаря з боку Горбунова щодо підприємця, а також не знайшов збігів даних купюр із тими, що внесені у протокол. На відео не змогли ідентифікувати Горбунова. Окрім того, дійшли висновку, що обшуки проводилися без дозволу, що є «недопустимим доказом».

«Суд вважає, що Горбунов не погрожував і не вимагав грошові кошти, а підприємець сам прийшов до думки, що не зміг би працювати, тому погодився давати гроші, — пише ХАЦ із посиланням на матеріали справи. — Під час судового розгляду також було встановлено, що не збігаються з даними у протоколі, серії та номера купюр, які підприємець передавав Горбунову. Як наголошує суд, з відео, яке надало обвинувачення, неможливо встановити, що на зустрічі з підприємцем перебуває Горбунов, та не вбачається факт будь-якої передачі коштів. Бесіда відбувається на побутові теми, факту обіцянки здійснення впливу, вимагання неправомірної вигоди, будь-якого обговорення грошових сум, на відео не зафіксовано».

Як писав KharkovNEWS.info, 15 травня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду ухвалила рішення щодо зупинення розгляду апеляційної скарги обвинуваченої у дачі хабаря голови Харківського окружного адміністративного суду Ольги Панченко. Причиною стала мобілізація Панченко. Справу не розглядатимуть, поки Панченко не звільнять зі служби.

Джерело

Новости Харькова