Під Ізюмом розміновують деокуповане село, до якого не могли дістатися півтора року: у чому причина

За інформацією: Суспільне Харків.

Під Ізюмом розміновують деокуповане село, до якого не могли дістатися півтора року. Суспільне Харків

Електрики у цій частині Ізюмщини немає вже два роки — у 2022 році за село точилися бої, в окупації воно пробуло пів року, розповідає виконувач обов'язків старости округу Євгеній Панасенко. За його словами, 14 людей підірвалися на мінах-"пелюстках".

"Де хочеш, може бути. Може — біля річки. Люди підривалися на своїх подвір'ях, на дорозі, біля річки, на полі, за колеса я вже мовчу, скільки раз наїхали", — каже Панасенко.

Ми навесні палили все, що можна було, випалювали. Вибухали вони багато. А потім нам дали таку бухту мотузки, ми ходили, намічали, де бачили. Степанмісцевий житель

Під Ізюмом розміновують деокуповане село, до якого не могли дістатися півтора року. Суспільне Харків

Вулицю розміновують зі швидкістю 20 метрів на день, говорить начальник відділення В'ячеслав Харченко. Очищення ділянки навколо декількох будинків займає кілька діб.

"Уже два роки пройшло, позаростало, попіднімалася трава, кущі, насадження. І всі предмети, які можуть нести небезпеку, вони вже приховані під низом. Навіть якби я жив тут, я б не ризикував смикатися, лізти в городи із сапачкою, ті бур'яни виривати", — розповів Харченко.

За словами виконувача обов'язків старости округу, коли населений пункт розмінують і електрики заживлять вулиці, жителі повертатимуться активніше. Нині тут живуть менше сотні людей — до початку бойових дій, каже староста, їх було уп'ятнадцятеро більше.

Читати ще

Читати ще Демінери Швейцарського фонду з протимінної діяльності назвали найзабрудненішу громаду на Харківщині

Читати ще Гуманітарне розмінування на Харківщині: як працівники агропідприємства стають саперами

Читати ще Як фермери стали саперами. Історія аграріїв з південного сходу Харківщини, які розміновують поля

Новости Харькова