Під Балаклією на Харківщині розміновують території хорватські машини на дистанційному керуванні

За інформацією: Суспільне Харків.

Машина для розмінування, що працює на Харківщині. ДСНС

Розміновувати Харківську область допомагають машини МВ-4 і МВ-10 хорватського виробництва.

Ці машини працюють на дистанційному керуванні: МВ-4 — для протипіхотних мін, МВ-10 — для протитанкових мін, розповів Українському Радіо Харкова начальник групи механізованого розмінування ДСНС Ігор Величко.

"Машини МВ-4 і МВ-10 хорватського виробництва, якими вони самі користуються. За належного сервісу машини для розмінування можуть працювати довго. Вони зарекомендували себе багато років тому. Ці машини вони продають по всьому світу. Багато армій світу користуються саме цими машинами", — говорить працівник ДСНС.

Ігор Величко. Суспільне Харків/Роман Кривко

На Харківщині хорватські машини дистанційного розмінування з'явилися у 2023 році.

Швидкість просування залежить від типу ґрунту та ландшафту. Це можуть бути посадки, польова місцевість, на якій були окопи, позиції, території, де багато брухту тощо.

Працюють ці машини на дизельному паливі. Механізм попереду машини, який занурюється в землю для пошуку мін, зветься робочим органом з молотками.

Як працює хорватська машина розмінування МВ-4 на Харківщині

Величко розповідає, на машині МВ-4 "Скорпіон" стоїть двигун об'ємом сім літрів "Перкінс". Глибина проходження ґрунту — 20 см: "Цього більш ніж достатньо для виявлення протипіхотних мін. Машина розбиває міни, і ті детонують".

Оператор машини перебуває на безпечній відстані — від 50 до 100 метрів, щоб вона була в полі зору, каже начальник групи.

Хорватські машини розмінування керуються дистанційно, червень 2024 року. Суспільне Харків/Роман Кривко

Машиною МВ-4 керує Олексій. Він навчався протягом двох місяців у Загребі, з МВ-4 працює понад рік.

"Керувати дистанційно дуже легко, треба лише деякі нюанси запам'ятати. Вперед, назад, уліво, направо — основні рухи. Є ще керування фрезою, її обертами. Вона легко витримує протипіхотні міни-"пелюстки", касетні боєприпаси. Один раз довелося ремонтувати. У нас є й комплект запчастин до цієї машини", — розповів Олексій.

Як працює хорватська машина розмінування МВ-10 на Харківщині

"Перед тим, як запустити машини, ми робимо нетехнічну розвідку: збираємо дані про поле. Якщо ми не впевнені, що там тільки протипіхотні міни, то використовуємо машину МВ-10, щоб не зашкодити цій машині", — говорить Ігор Величко.

За його словами, на МВ-10 стоїть двигун "Кетерпілер" об'ємом 18 літрів, має дві турбіни.

МВ-10. ДСНС Харківщини

Сапер-оператор Богдан керує машиною МВ-10 з броньованого автомобіля "Козак".

"Мінімальна відстань — 50 метрів. Враховується можливий розліт уламків. Машина не може пропустити вибухонебезпечний предмет. На ній два вали. Якщо пропускає перший вал, то другий точно не пропустить. Максимальна глибина МВ-10 — це 60 см. Швидкість машини для розмінування — приблизно 800-1000 метрів за годину", — говорить Богдан.

МВ-10 — це машина важкого типу для протитанкових мін. Важить 21 тонну. Двічі на день треба проводити техобслуговування: продувати фільтри, бо сухо, пил.

Скільки МВ-4 та МВ-10 можуть пройти за день

Ігор Величко каже, загалом МВ-4 та МВ-10 можуть за день пройти декілька тисяч квадратних метрів.

"По кожній смузі, де пройшла машина, наприкінці робіт треба проходити по полю і робити контрольну перевірку: дивитися, як пройшла машина. Тобто якщо йшла з великою швидкістю, то ґрунт буде зовсім інший. Він має бути як пил, не має лишатися великих грудок", — розповідає Величко.

МВ-4 розміновує Харківщину. ДСНС

Він каже, що після машини територію також додатково проходять піротехніки металодетекторами.

"Це відбувається набагато швидше, оскільки вже немає рослинності. Потім громада вирішує, що на цьому полі робити, сіяти чи ні", — каже сапер.

Даних, скільки вибухів може витримати машина, немає. Все залежить від умінь оператора. Не треба гнатися. Машина має їхати повільно. Якщо дуже швидко їхатиме, то може пропустити міну й буде пошкоджено не робочі органи, а траки.

Величко каже, що найчастіше трапляються касетні боєприпаси, які випускаються з РСЗВ. Ці касети мають механізм самоліквідації, але з часом він перестає працювати.

"Люди тут дуже чекають, машин достатньо, але кожен підходить і питає: "Коли ви до мене на поле заїдете?". У нас є план, визначений керівництвом, за яким ми працюємо. Він погоджений головним управлінням та адміністраціями. 80 гектарів угідь ми розміновували близько 3 місяців", — говорить Ігор Величко.

Читати ще

Читати ще Понад мільйон гектарів землі на Харківщині залишається потенційно замінованим — ОВА

Читати ще Демінери Швейцарського фонду з протимінної діяльності назвали найзабрудненішу громаду на Харківщині

Новости Харькова