Перший батальйон мобілізованих засуджених тренується на Харківщині

Підрозділ має увійти до складу 92-ї штурмової бригади.

Перший підрозділ мобілізованих ув’язнених стане штурмовим.

Тренування відбуваються на Харківщині, у межах спецбатальйону 92-ї окремої бригади. Мобілізовані з-за грат проходять таке саме навчання, як і звичайні рекрутери, але мотивації в них набагато більше, ніж у тих, кого ТЦК доводиться мобілізувати з вулиць силоміць.

Проте мобілізуватися можуть не всі засуджені, а тільки з певними статтями КК України. 

Воєнний журналіст Андрій Цаплієнко побував на тренуваннях цього підрозділу неподалік лінії фроту. За його словами, мобілізовані з колоній проходять тактичну і медичну допомогу, незабаром підуть служити до ЗСУ, про це йдеться у сюжеті ТСН-тиждень. 

«Рекрути з-за ґрат проходять інтенсивний курс тактичної і медичної підготовки в Харківській області. Особисто поспілкувався з тими засудженими, які висловили бажання захищати Україну. Перші враження наступні. По-перше, це люди, які ще задовго до рішення парламенту дозволити підписувати контракти увʼязненим, висловили бажання піти на фронт. По-друге, вони психологічно більш готові до стресових ситуацій, аніж звичайні люди. По-третє, в них більша мотивація, аніж в «ухилянтів», яких наловили ТЦК. І, на мою субʼєктивну думку, вони навіть зовнішньо не схожі на тих російських персонажів зі «Шторм Z» та «Шторм V», яких беруть в полон на Харківщині», — повідомив Цаплієнко.

НАгадаємо, Верховна Рада дозволила мобілізуватися деяким категоріям ув’язнених. Дозвіл не стосується засуджених за умисне вбивство двох і більше людей, зґвалтування і злочини проти основ національної безпеки.

За даними міністра юстиції Дениса Малюськи, в Україні до війська можна залучити близько 10-20 000 засуджених. Головною умовою є те, що у потенційно мобілізованих до завершення терміну покарання має залишитися не більше трьох років.

Джерело

Новости Харькова