Перепрофілювання шкіл у Харкові: що означає та які заклади змінили назву

За інформацією: Суспільне Харків.

Суспільне Харків

Понад 30 навчальних закладів Харкова оновили статус відповідно до процесу перепрофілювання. Завершити його планують до кінця навчального року.

Рішення про перепрофілювання навчальних закладів прийняли на сесії Харківської міськради 25 січня. Як це відіб'ється на освітньому процесі, що мають знати учні та батьки — розповіла очільниця профільного департаменту Ольга Деменко в ефірі Українське Радіо Харків.

Чому почали процес перепрофілювання

У 2020 році був прийнятий Закон України "Про повну загальну середню освіту". Відповідно до нього таку освіту надають заклади трьох типів — початкова школа, гімназія та ліцей.

Тобто від вересня 2022 року не може вже бути ні загальноосвітніх шкіл, ні спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням тощо. Враховуючи складну воєнну ситуацію на Харківщині, нам вдалося ці рішення прийняти тільки зараз.

Приклади

Ми приводимо назви навчальних закладів у відповідність до закону. Наприклад, у нас була гімназія №45. Тепер вона має бути ліцеєм, тому що гімназія згідно з законом — це навчальний заклад, який навчає дітей до 9-го класу, а ліцей навчає дітей до 11 класу.

Наприклад, у нас був навчально-виховний комплекс №179 з садочком і школою. Тепер це буде початкова школа, згідно з законом вона може мати дошкільний підрозділ.

Нехай батьки не хвилюються, ніхто дітей зі школи виганяти не буде. Це чисто технічне питання. Попередити батьків про зміну профілю мають не менше, аніж за пів року.

Які навчальні заклади змінили профіль

Ми вже змінили статус у 31 навчальному закладі. Цей процес плануємо закінчити до кінця цього навчального року. Подивитися список перепрофільованих шкіл можна на сайті Харківської міськради.

Що відомо

  • На Харківщині діти продовжують навчатися у дистанційному режимі.
Новости Харькова