Переохолодження та обмороження: як цьому запобігти, як розпізнати та надати першу допомогу

За інформацією: Суспільне Суми.

В Україну прийшли справжні морози, тому настав час поговорити про переохолодження та обмороження під час екстремально низьких температур.

Переохолодження — це потенціально небезпечний стан організму, при котрому температура тіла людини знижується нижче 35°С. При цьому, якщо температура тіла є критично низькою (28°С), наш організм не може функціонувати повноцінно, що веде за собою порушення з боку серцево-судинної системи, дихальної системи, а це в свою чергу може призвести до смерті людини.

Симптоми переохолодження: тремтіння кінцівок та тіла; нечітка мова або бормотіння; слабкий пульс; поверхневе дихання; порушення координації рухів; холодні кінцівки; сонливість та відчуття втоми; сплутаність свідомості або непритомність; у немовлят відсутня активність, а також яскраво червоний колір шкіри, яка холодна на дотик.

Натомість обмороження — це місцевий вплив низької температури найчастіше на кінцівки, вуха, ніс, щоки. Видимими ознаками обмороження є зміна кольору шкіри та втрата чутливості в ураженій ділянці.

Симптоми обмороження: спочатку шкіра стає холодною та з’являється почуття “мурашок”; втрата чутливості – це сигнал, при якому дія холоду стає критичною; червона, біла, синювато-біла, синювато-жовта, тверда, воскоподібна шкіра; в тяжких випадках на шкірі з’являються пухирці як від опіків.

Ваші дії та перша допомога при обмороження та переохолодженні.
Якщо ви бачите, що хтось має ознаки переохолодження або обмороження, зверніться за медичною допомогою.

Поки ви чекаєте на прибуття медичних працівників, треба діяти негайно:
• Будьте делікатні. Коли ви намагаєтеся допомогти особі з гіпотермією, поводьтеся обережно. Зайвий раз не рухайте, не масажуйте чи розтирайте постраждалого, адже надмірні енергійні рухи можуть спричинити зупинку серця.
• Якнайшвидше заберіть постраждалого з холоду. Якщо не має такої можливості то накрийте його теплими речами.
• Зніміть мокрий одяг, та замініть його.
• Ізолюйте постраждалого від холодної підлоги.
• Якщо людина притомна дайте теплого пиття.
• Забезпечте постраждалому спокій. Якщо хворий буде ходити на обморожених кінцівках то це тільки посилить ураження.

Що не можна робити при обмороженні:
• відігріватися в гарячій ванні, гарячою водою, гарячим компресом, грілками, лампами;
• розтирати інтенсивно руки, ноги, ступні, пальці;
• вживати алкоголь та кофеїновмісні напої.

Як попередити переохолодження та обмороження:
Одягайтесь тепло та зручно; захищайте голову та кінцівки; подбайте за ноги (Для взуття використовуйте устілки, що здатні вбирати вологу. Обирайте зручні високі шкарпетки, що не перетискають ногу.); користуйтесь термобілизною та залишайтесь сухими.

Також нагадуємо, що в Ізюмі працюють “Пункти незламності”, де є можливість зігрітись та попрохати про допомогу. Адреси “Пунктів незламності” в м. Ізюм:
• Територіальний центр соціального обслуговування – вул. Степана Бандери, 34;
• Державна служба надзвичайних ситуацій – пров. Алмазний, 1-а;
• Ізюмський регіональний центр професійної освіти – вул. Княгині Ольги, 24.

Адміністрація КНП ”ЦМЛ Піщанської Богоматері” наголошує, що в разі виникнення екстреної ситуації, не зволікайте, звертайтесь за допомогою до відділення “Екстреної невідкладної медичної допомоги” нашого закладу, де ви зможете отримати медичну допомогу цілодобово за адресою: м.Ізюм, вул. Залікарняна 5/4

Адміністрація КНП”ЦМЛ Піщанської Богоматері” бажає вам міцного здоров’я.

Новости Харькова