Пам’ятку археології на Харківщині віддали у приватну власність

Прокуратура звернулася до суду.

Мешканцю Харківщини віддали земельну ділянку, яка є пам’яткою архітектури.

Нововодолазький районний суд Харківської області ухвалив рішення про повернення у державну власність земельної ділянки площею два гектари та вартістю майже 320 000 гривень, розташованої за межами населених пунктів Старовірівської громади (Красноградський район). Про це повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Слідство встановило, що цю ділянку у 2020 році Старовірівська сільська рада незаконно передала у власність фізичній особі для ведення особистого селянського господарства. Однак частина спірної ділянки знаходилася в межах кургану періоду ІІІ тисячоліття до нашої ери — І тисячоліття до нашої ери та занесена у Державний реєстр нерухомих пам’яток України як пам’ятка археології місцевого значення.

Передавати у приватну власність земельні ділянки, які розташовані в межах пам’ятки археології, не можна. Тому прокуратура пішла в суд.

«Нововодолазький районний суд Харківської області розглянув позовну заяву окружної прокуратури. За результати її розгляду відповідачем добровільно виконано позовні вимоги прокурора та зі спірної земельної ділянки було виключено пам’ятку археології місцевого значення та повернуто у власність держави, у зв’язку з чим судом прийнято рішення про закриття провадження», — розповіли в прокуратурі.

Як писав KharkovNEWS.info, земельну ділянку у Саржиному яру повернули місту через Верховний суд. Землю віддали фізичній особі як присадибну ділянку, однак ця ділянка у генплані Харкова була визначена для багатоквартирної забудови, тому прокуратура звернулася до суду.

Джерело

Новости Харькова