Основні переваги скелелазіння

Шукаєте заняття, яке дасть вам повний психічний і фізичний заряд? Зверніть увагу на скелелазіння. Цей вид спорту підштовхує вас до межі ваших можливостей, дає вам величезне відчуття досягнення і навіть дозволяє побачити приголомшливі краєвиди.

Простіше кажучи, скелелазіння пропонує трохи всього. Отже, якщо ви думаєте про те, щоб спробувати, ви зробили правильний вибір. Ось дивовижні переваги скелелазіння.

1. Збільшує силу

Скелелазіння задіює ваші передпліччя, ноги, спину і прес, тому цілком природно, що чим більше ви практикуєтесь, тим сильнішими ви стаєте. Ваш хват також помітно покращиться в процесі.

Ось кілька прикладів того, як різні м’язи тіла вступають у гру під час лазіння:

  • м’язи, розташовані посередині спини, також відомих тягнуть тіло вгору
  • згиначі передпліччя використовуються для розгинання та згинання рук навколо кожного захвату
  • м’язи живота стабілізують тіло і утримують таз на одному рівні з грудною кліткою
  • квадрицепси штовхають тіло вгору, дозволяючи переступати з однієї опори на іншу.

Враховуючи все це, не дивно, що професійні скелелази мають таку струнку статуру.

2. Спалює калорії

Скелелазіння – це не тільки ефективне силове тренування, але й чудова форма кардіо.

Звичайно, скільки калорій ви спалюєте, залежить від вашого віку, статі та типу фігури. Але дослідження показали, що навіть якщо людина вагою 75 піднімається на кілька щаблів нижче “максимального зусилля”, вона буде спалювати від восьми до 10 калорій за хвилину. Це дорівнює від 480 до 600 калорій на годину.

Для порівняння, в одному біг-маку міститься 550 калорій. Отже, якщо ви лазили близько години або довше, ви, швидше за все, спалили цілий Біг Мак. Приємна думка, чи не так? Це просто показує, наскільки вимогливим – і корисним – є скелелазіння.

3. Покращує баланс

Баланс – це все, коли ви лазите. Не маючи правильного балансу, вам буде важко змістити центр ваги в оптимальне положення, яке допоможе вам виконати завдання.

Як ми вже пояснювали вище, збільшення сили м’язів є однією з головних переваг скелелазіння. А сила і баланс часто йдуть рука об руку. Тому, чим більше ви лазите і чим більше ви збільшуєте свою основну силу, тим більші поліпшення ви побачите в своєму балансі.

4. Допомагає у вирішенні проблем

Будь-якому затятому скелелазу знайоме відчуття “бий або біжи”. Відчуття, що ваші ноги і руки стоять неправильно, і ваш наступний крок має бути ідеальним, інакше ви впадете.

Проте з практикою таке вирішення проблем і (буквально) мислення на ногах стає другою натурою. Це обов’язково станеться, коли вам постійно доводиться рятувати себе зі складних ситуацій.

Шляхом проб і помилок ви стаєте більш знайомими зі своїм тілом і тим, на що воно здатне. І в деяких аспектах ви можете здивувати себе.

Щоб бути зрозумілим, ви не будете робити все правильно весь час. Ви можете отримати випадковий синяк або розтягнення, намагаючись вирішити проблему.

Також не існує “правильного” чи “неправильного” способу вирішення проблеми. Немає двох однакових скелелазів, і кожен має свій власний процес мислення.

5. Забезпечує відчуття спільності

Запитайте більшість скелелазів, і вони скажуть вам, що одним з їхніх улюблених аспектів спорту є соціальна сторона.

Скелелазіння може бути досить згуртованим видом спорту за своєю природою. Наприклад, якщо ви відвідуєте скеледром, ви часто ділите один і той же простір на стіні з кількома людьми одночасно. І це може швидко призвести до розмов і формування дружніх стосунків. Фактично, ви можете зустріти своїх найкращих друзів на скеледромі.

Якщо ви хочете спробувати скелелазіння, то запрощуємо на скеледром Гіперіон. Вам завжди будуть раді.

Джерело

Новости Харькова