Обстріли посилились. Село у передмісті Харкова закрили для сторонніх

Наслідки обстрілу села Циркуни.

Приїжджати в Циркуни можна лише місцевим жителям — сторонніх у село не пускають. Обстріли тут посилились, тому усі можливі організації працюють лише в першій половині дня.

Два села Циркунівської громади, що знаходяться поблизу лінії фронту, покинули майже всі жителі. Населення самих Циркунів зменшилось майже вдвічі за останні півтора місяці. 

Дачникам проїзд заборонений

На початку травня жителі Циркунів відзначали другу річницю визволення з російської окупації виставкою спаленої ворожої техніки. Село потрапило в окупацію з перших годин повномасштабної війни, але було під росіянами недовго, трохи понад двох місяців. А потім розпочався жорстокий терор і щоденні руйнівні обстріли з артилерії. Росіяни закріпилися в Липцях та руйнували Циркуни і навколишні села. Щоденні обстріли припинися лише після того, як окупантів відкинули за кордон. За цей час відремонтували побиті будинки, налагодили електро- та водопостачання.

Зараз ворог знову намагається захопити Липці, отже, Циркунівська громада знову в небезпеці, особливо Руські та Черкаські Тишки, звідки до зони бойових дій приблизно 10 км по прямій. За останній тиждень обстріли посилились, тож військова адміністрація запровадила на вимогу військових нові правила в’їзду в громаду.

«Останній раз повертався з дачі, так сказали, що вже наступного разу не пропустять. Чого — не пояснюють, а так між собою люди кажуть, що багато стало якихось чужих шастать, можуть десь щось не те сфотографувати — а потім прилітає по селу», — розповів пенсіонер Юрій Тимошенко, що живе на Салтівці та регулярно їздить на дачу в Циркунах.

Довідки про місце проживання видають у сільраді. Фото: Циркунівські вісті

Обмеження запровадили з 25 червня. У сільській військовій адміністрації пояснюють їх тим, що не хочуть зайвий раз наражати людей на небезпеку. Жителі громади можуть без перешкод виїздити до Харкова і повертатися автобусом. Ті, хто не має реєстрації, але постійно проживає у громаді, мусить отримувати в сільраді довідку.

«Зараз уже більшість жителів її оформили, потік не такий великий, як минулого тижня, одиничні звернення. Ми попередили людей заздалегідь, і на автостанції водії попереджають, аби мали документи», — розповів KharkovNEWS.info начальник Циркунівської сільської військової адміністрації Микола Сікаленко.

Зараз невідомо, чи надовго запровадили ці обмеження, все залежатиме від безпекової ситуації.

Кинуті села і Борис Джонсон

Заборона на в’їзд для чужинців — не єдина зміна, що сталася з Циркунами за останні півтора місяці. Через те, що надвечір обстріли посилюються, сільрада і ЦНАП працюють не до 17:00, як раніше, а лише до 14:00. Взагалі усі справи циркунівці зараз намагаються влаштувати у першій половині дня.  

Тим не менше, в селі немає проблем з комунальними послугами, є електропостачання — на відміну від Харкова, його майже не вимикають. Комунальники вивозять сміття та стрижуть траву. У гуманітарному хабі проводять акцію «Здай картон на дрон»: волонтери приймають у місцевих жителів макулатуру, аби здати її і на виручені гроші купити безпілотник і передати його одному з підрозділів ЗСУ, що зараз воює на напрямку Липців. Організатори підрахували, що для придбання одного квадрокоптера знадобиться приблизно 17 тонн макулатури. Вже назбирали майже половину.

1 червня жителі Циркунів несподівано отримали привітання від колишнього прем’єрміністра  Великобританії Бориса Джонсона. З ним через британську волонтерку Аду Вордсворт зв’язалися члени місцевої Молодіжної ради.  Політик записав циркунівцям відеозвернення та пообіцяв приїхати в гості. 

Тим часом Циркунівська громада пустіє. Із прифронтових Руський та Черкаських Тишок вивезли майже всіх людей.

«Там залишилось десь 120 чоловік, це люди похилого віку. Звісно, ми їх не кинули, туди приїздять волонтери та привозять все необхідне», — каже Микола Сікаленко.

До повномасштабного вторгнення в обох Тишках сукупно проживало понад 3000 чоловік.  Чимало людей виїхали і з центру громади. Якщо на початку цієї весни в Циркунах було приблизно 4500 жителів, то зараз залишилось не набагато більше 2000 людей. 

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова