Обстріли харківського екопарку: збитки перевищили мільйон гривень

Суму збитків підрахувала Держекоінспекція.

Під час російських обстрілів загинуло багато тварин в екопарку, частина з них померли від розриву серця.

Збитки довкіллю через загибель тварин у харківському екопарку під час війни склали щонайменше 1,2 мільйона гривень. Про це повідомили у Державній екологічній інспекції у Харківській області.

«Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Харківської області зафіксували злочинні наслідки російської агресії та розрахували збитки, завдані довкіллю через загибель тварин в Фельдман Екопарку. Сума склала щонайменше 1 280 000 гривень. Всі матеріали за цими подіями скеровані до органів прокуратури», — розповіли у Держекоінспеції.

Росіяни обстрілювали екопарк з першого дня війни. У березні минулого року через обстріли там загинули кенгуру, шимпанзе, орангутанг, верблюд, пума, лані, альпаки, дев’ятеро оленів, ще 20 оленів утекли до лісу. В останній день березня смертельні поранення отримала пара бізонів, їхнє дитинча залишилося цілим. Багато тварин утекли, коли російські снаряди зруйнували вольєри. Декілька тварин загинули через розрив серця від вибухів.

Потрапили в екопарк стало неможливо через удари. Лише 6 квітня там розпочалася евакуація. Тоді вивозили хижаків, які вціліли, до інших зоопарків країни. Декількох тварин прихистив Харківський зоопарк. 

«Під час війни, коли багато людей страждали від наслідків обстрілів, завдяки безмежній волі та наполегливості співробітників та волонтерів, тварини з екопарку не лише вижили, а й отримали необхідну медичну допомогу, достатнє харчування та умови, які наближаються до їхнього природного середовища», — зазначили у Держекоінспеції.

Як писав KharkovNEWS.info, сьогодні, 1 червня, в екопарку відкрили для відвідувачів першу локацію — «Долину альпак». Місцевість, де вона розташована, обстежили на наявність вибухонебезпечних предметів. На території Долини обладнали бомбосховище, готується ще одне.

Джерело

Новости Харькова