Новий наступ на Харківщину. Коли і звідки росіяни можуть ударити?

ЗСУ помічають активність противника на Куп'янському напрямку.

Харківська область живе в очікуванні нового великого наступу з боку Росії. Військові розвідки фіксують скупчення ворожої техніки на Куп’янському напрямку біля кордонів з Луганщиною, Генштаб повідомляє про посилення обстрілів вздовж кордону та лінії фронту.

Разом з тим, в інформаційному просторі шириться безліч фейків щодо ймовірного наступу. KharkovNEWS.info зібрав усю наявну інформацію про можливий розвиток подій на фронті.

Фейки та залякування

«Війська РФ пішли у наступ на півночі Харківської області. Існує висока ймовірність, що звичайна розвідка боєм може завершитися для ЗСУ неприємностями», — такий чи схожий текст з’явився наприкінці січня у кількох українських та російських Telegram-каналах.

На початку лютого у харківських пабліках та інтернет-спільнотах почала поширюватися інформація про те, що росіяни начебто підуть на Харків та Київ великими силами у ніч проти 5 лютого. Ще одна ймовірна дата наступу — 24 лютого, річниця війни, бо Путін любить символічні дати. 

Усі ці панічні повідомлення так швидко розійшлися інтернетом, що навіть найвищі чиновники країни та військові змушені були їх спростовувати. 

«Багато інформації, всі, мабуть, читали телеграм-канали, що вночі буде напад тощо. … Ніякого нападу не відбулося. Дуже важливо слухати Генеральний штаб, його офіційну позицію. Коли буде зрозуміло, що вони сформували ударні угруповання, де, у якому місці, — наш Генеральний штаб це чудово знає», — сказав міністр оборони Олексій Резніков під час пресконференції 5 лютого. 

Спростовуй ймовірність великого наступу на Харків і начальник штабу спецпідрозділу «Кракен» Костянтин Немічев.

«Російська армія не змогла захопити Україну 24 лютого, коли суспільство не було готове до повномасштабного вторгнення. Тоді вони підготували велике угрупування із кращими військовими спеціалістами на справній та новій техніці. І втратили свої можливості в перші дні наступу… Зараз ситуація зовсім інша», — написав він на своїй сторінці у Telegram.

На півночі встигли побудувати лінію укріплень. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

Втім, чутки про  бажання російської окупаційної армії відбити втрачені під час вересневого контрнаступу ЗСУ території Харківщини небезпідставні. Міжнародні військові експерти ще восени прогнозували, що росіяни не залишать Харківську область у спокої. 

«Російські війська можуть зберегти територіальні прагнення в Харківській області, попри значні втрати під час останніх українських контрнаступів», — писали ще у жовтні аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Тоді росіяни безуспішно ходили в розвідки боєм то в районі Дворічної, то на Тернову на півночі області. Військові експерти оцінювали ці намагання як такі, що не матимуть успіху, бо армія РФ зазнала значних втрат під час втечі з Харківщини.

Але з того часу дещо змінилося. Ворог провів мобілізацію, новобранці пройшли тримісячне навчання і поповнили військові частини. За різними оцінками, їх від 200 до 500 тисяч чоловік. З новими силами Росія дійсно може спробувати атакувати Харківщину знову.

Три ймовірні напрямки

Є три напрямки, звідки росіяни теоретично можуть почати наступ на Харків та Харківську область. Перший — північ, через Гоптівку, Тернову, Липці — так, як наступали рік тому. Другий варіант — північний захід, по кордону із Сумською областю на Богодухівщину, третій — з окупованої території у Куп’янському районі.

Росіяни зараз активізувалися на усіх трьох напрямках. 

«Є певне маневрування військ по Білгородському напрямку, Богодухівському напрямку на кордоні Сумської і Харківської областей. Ми це все бачимо і розуміємо, наші ЗСУ і Сили оборони адекватно на ці загрози реагують і відповідні рішення приймають», — розповів голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов.

У підрозділах територіальної оборони підтверджують: останніми тижнями на кордоні з боку Росії побільшало людей та техніки, але жодної підготовки до наступу поки що не видно.

«У нас у зв’язку з чутками про великий наступ навіть відкликали людей з відпусток, посилили пости, розвідку. Ворог як може зображує підготовку до наступу, катають танки та техніку вздовж кордону, але поки що ми не бачимо нічого серйозного», — розповів KharkovNEWS.info на умовах анонімності військовослужбовець одного з підрозділів тероборони, який стоїть неподалік кордону з Бєлгородською областю РФ. 

На Куп’янському напрямку противник накопичує сили і посилює обстріли. Частина цього району досі в окупації, під час вересневого контрнаступу Харківщину так і не вдалося відбити повністю. Лінія фронту проходить неподалік від  Дворічної, Куп’янська, Ківшарівки, тож росіяни б’ють по цих населених пунктах щодня практично з такою ж інтенсивністю, як у квітні минулого року — по Харкову. 

З січня ворог посилив свою присутність на цій ділянці. Росіяни накопичують техніку в селі Нова Тарасівка, що поблизу кордону Харківської та Луганської областей. 

«Закінчується розгортання підрозділів 2-ї мотострілкової дивізії 1-ї гвардійської танкової армії на Куп’янському напрямку (район Нова Тарасівка). Противник також зосереджує на цьому напрямку додатково не менш двох танкових батальйонів та двох мотострілкових батальйонів із складу 26-го танкового полку  47-ї танкової дивізії Першої гвардійської танкової армії», — повідомив, посилаючись на власні джерела, військовий оглядач та координатор групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець.  

У цьому районі скопичуються російські танки. 

Два танкових батальйони за нормативами радянської і російської армії мають складатися з 62 танків, але точна кількість техніки, яку підтягнули росіяни, поки невідома. Від Нової Тарасівки до Куп’янська по трасі — 34 кілометри. Втім, місцеве керівництво запевняє: поки що військова ситуація на цьому напрямку лишається без змін.

«Ми намагаємося заспокоїти людей. Якщо виникнуть якісь ситуації, людей повідомимо, люди будуть знати. Динаміка обстрілів збільшилася місяць тому, лишається на тому ж рівні. Здебільшого б’ють з артилерії. За останній тиждень змін немає», — розповів в інтерв’ю «Суспільному» голова Куп’янської військової адміністрації Андрій Канашевич.

В «Інституті вивчення війни» впевнені, що скупчення військ на кордоні Луганської області має на меті зовсім не атаку на Харків. На думку експертів, Путін збирається повністю захопити Луганщину.

«Інсайдери Кремля повідомили агентству Bloomberg, що новий наступ Путіна, аби повернути ініціативу на полі бою, може розпочатися вже в лютому або березні», — кажуть аналітики.

Харків не буде в епіцентрі бойових дій — такої думки дотримуються і вітчизняні експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни посилюють обстріли Харківської області

«Починати новий наступ на Харків — це безперспективно. Для росіян — це просто знищити велику кількість військ. Бо Харків вони не зможуть захопити. Бракує сил і засобів. Вони впруться у лінію оборони Харкова. Я не думаю, що вони виведуть війська з Херсонщини чи Запоріжжя, щоб почати наступ на Харків. Швидше за все вони захочуть вийти на адміністративні межі Донеччини та Луганщини», —  заявив в ефірі національного телемарафону військовий оглядач Роман Світан.

Втім, ані чиновники, ані незалежні експерти не виключають, що тиск на прикордоння та лінію фронту в Харківській області у найближчі дні посилиться. Росіянам, аби спробувати повністю захопити Донецьку та Луганську області, потрібно скувати Сили оборони на кордоні з Білоруссю та на Слобожанщині.

Джерело

Новости Харькова