Новий боєприпас росіян здатен долітати до будь-якого району Харкова та передмістя

Це щось середнє між ракетою та керованою авіабомбою.

Відстань, яку може подолати боєприпас, складає до 90 кілометрів.

Боєприпас, яким російські окупанти обстріляли Шевченківський район Харкова 27 березня, здатний долітати до будь-якого району міста. Так званий плануючий боєприпас УМПБ Д-30 менший за керовану авіаційну бомбу та значно менший за ракету до С-300, при цьому має велику руйнівну силу. Про це пише «Суспільне» з посиланням на начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова.

«Він може повністю покривати місто Харків, будь-який район. Навіть населені пункти Харківської області, залежно від якої відстані до кордону буде пуск», — пояснив Синєгубов.

На сьогодні встановлено, що дві авіаційні бомби, якими росіяни вдарили по Шевченківському району, скинули з винищувача «Су» з території РФ. Це була повітряна ракета, яку модифікували, аби вона стала керованою та змогла вразити наземні цілі. Ракета чіпляється на цей літак. Пуски зафіксували з Бєлгородщини, боєприпаси пролетіли від 72 до 74 кілометрів, до Харкова заходили з різних сторін.

«Вони мають можливість випускати їх з РСЗВ, однак в цьому випадку це була «СУшка». Було два постріли, їх здійснили не одночасно. Був розрив по часу. Вони мали різну траєкторію польоту. Це свідчить, що це було, напевно, випробування. Можливо, вони шукали наші засоби ППО, щоб їх виявити. Боєприпаси заходили до Харкова з різних боків: один — з півночі, другий — через Богодухів і далі нижче, з західної частини міста», — розповів Синєгубов.

Такий керований боєприпас великого калібру може летіти на більшу відстань, ніж керована авіабомба — до 90 кілометрів. Начальник ХОВА припускає, що обстріл цим боєприпасом міг бути «певним випробуванням».

Як писав KharkovNEWS.info, 27 березня росіяни двічі вдарили по Шевченківському району Харкова. Загинув чоловік, постраждали 19 людей, зокрема четверо дітей. Пошкоджені два п’ятиповерхових житлових будинки, один чотириповерховий будинок, три машини, у закладі освіти вибито вікна. Окупанти вперше застосували по Харкову новий вид озброєння, так званий уніфікований міжвидовий плануючий боєприпас (УМПБ Д-30).

Джерело

Новости Харькова