Незаконне розмінування. Як правильно очистити від «російських подарунків» Харківську область

Рятувальники застерігають від саперів-самозванців та радять дочекатися офіційного розмінування.

У Харківській області з’явилися люди, що за гроші пропонують розмінувати земельну ділянку. У Держслужбі з надзвичайних ситуацій заявляють: їхня діяльність незаконна та може становити загрозу для фермерів. Адже гарантій того, що поле чи подвір’я у результаті таких дій дійсно буде очищене від вибуховонебезпечних предметів, ніхто не дасть.

На розмінування Харківської області від залишків боєприпасів та вибухівки підуть десятки років. До управління ДСНС надходить інформація про те, що в області почали діяти сапери-любителі, які пропонують розмінувати ділянку за допомогою металошукачів. 

«Чорні» археологи перекваліфікувалися

Через пів року після деокупації величезні площі Харківської області лишаються замінованими. І будуть такими ще довгі роки. Саперних розрахунків на Харківщині бракує, у ДСНС визнають, що ще й самі не знають, коли зможуть приступити до масштабного розмінування сільськогосподарських угідь, бо в обласній військовій адміністрації поставили інше першочергове завдання — розмінувати лінії електропередач. На сході та півночі області є села, де люди більше року живуть без електрики. За даними ДСНС, росіяни замінували 10 000 кілометрів мереж.

«Поки ми не забезпечимо електрикою все населення, доти ми все інше будемо розміновувати точково. Цю задачу нам поставили. Поки не зробим це, далі не підем», — розповів начальник ГУ ДСНС в Харківській області Олександр Волобуєв.

У цій ситуації фермери  вже другий рік поспіль ризикують залишитись без врожаю. Деякі на свій страх та ризик відправляють техніку в необстежені поля, і це часто закінчується трагедією. 11 квітня в Шевченківській громаді Куп’янського району тракторист підірвався на вибухівці в полі. На щастя, він вижив, але отримав контузію та потрапив до лікарні. 

Безліч мін непомітні для саперів-непрофесіоналів. Фото: ДСНС

Із початком польових робіт на Харківщині активізувалися сапери-любителі. До ДСНС надходить інформація про те, що це — колишні так звані «чорні» археологи. До війни вони купували металошукачі та шукали цінні артефакти в землі, а зараз перекваліфікувалися і пропонують обстежити територію тими ж таки металошукачами.

«Ми попереджаємо, що це небезпечно. Люди не знають про особливості розмінування та не володіють інформацією про те, яку небезпеку несуть ці предмети. Ворог і дистанційно мінував територію, і встановлював розтяжки, і міни-пастки, протипіхотні та протитанкові міни. Металошукач не завжди може виявити такі міни. Наприклад, протитанкові міни часто бувають пластиковими. Якщо ці люди щось перевірили, то вони на словах можуть гарантувати, що все добре, але це не так», — пояснив KharkovNEWS.info речник ГУ ДСНС у Харківській області Євген Василенко.

Інформація про послуги саперів-любителів поширюється через «сарафанне радіо», оголошень на сайтах вони не дають. Але на порталах OLX і PROM можна знайти товари для саперів-аматорів: від пошукового саперного щупу до цілих наборів. Судячи з відгуків, вони користуються попитом.

Як прискорити розмінування

Заявки від аграріїв на розмінування території фермерського господарства або приватної садиби збирають голови місцевих громад і потім передають до обласного департаменту цивільного захисту населення, де разом з рятувальниками формують план. Чекати доведеться довго: за інформацією Євгена Василенка, рятувальники Харківської області отримали більше 20 тисяч таких заявок. Іноді їх навіть вдається виконати швидко, якщо, наприклад, місцерозташування потенційно замінованої ділянки знаходиться недалеко від місця ліній електропередач, які розміновують сапери, і має при цьому невеликий розмір.

«Буває таке, що наші сапери провели певний обсяг роботи і, повертаючись додому, можуть заїхати кудись і провести розмінування на приватній території за заявкою місцевих мешканців», — каже Василенко.

Якщо людина сама знайшла на полі підозрілий предмет — міну чи нерозірваний боєприпас — усе відбувається швидше. Власник ділянки телефонує на «101» або «112», повідомляє про знахідку і протягом однієї-трьох діб до неї приїжджають сапери та знешкоджують небезпечну знахідку. Втім, обстежувати всю ділянку після цього вони не будуть, тож вона і далі вважатиметься потенційно замінованою.

Окрім ДСНС, у Харківській області працюють і незалежні організації, які виконують гуманітарне розмінування. Це і «Асоціація саперів України», і британський HALO Trust, і навіть державний «Укроборонпром», який минулого року підготував власних саперів. Вони працюють у координації з ДСНС. 

З минулого року в Україні існує агрегатор заявок на розмінування Military Feodal. Проєкт був створений для того, щоб фермери могли пришвидшити передачу заявок про розмінування від фермерів до саперів. Зараз Military Feodal приймає заявки і з Харківської області. Щоб її подати, необхідно на сайті проєкту вказати свої дані та позначити на карті розмір ділянки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замінували площу Ямайки. Чому звільнення Харківської області від боєприпасів триватиме десятиліттями

«Ми по цих даних робимо картографічні матеріали і формуємо лист-заяву, який надсилаємо фермеру електронною поштою. Він отримує цей лист, підписує, ставить печатку, якщо вона є, робить скан-копію або фотокопію і відправляє нам. Ми її передаємо операторам протимінної діяльності і до Міноборони. Як тільки Міноборони дасть дозвіл, оператор додасть заявку до свого плану розмінувань. Почнеться третій етап — обстеження поля: команда саперів виїжджає на місце і проводить технічне обстеження території. Після цього вони формують план розмінування, і наприкінці проводять безпосередньо розмінування», — пояснюють у Military Feodal процедуру.

Після цього фермер отримає акт про те, що його ділянка розмінована і на ній можна вести сільськогосподарські роботи. Сапери-аматори таких документів не дають, тож продати або здати в оренду таку ділянку буде проблематично.

І заявка, і розмінування безкоштовні для аграріїв, але, як і у випадку з заявками через місцеві органи влади, займає багато часу. Втім, процес можна пришвидшити, адже у випадку подачі заявки через проєкт її передають відразу начальнику Центру протимінної діяльності Міноборони.

За словами експертів Military Feodal, деякі великі українські агрофірми втомилися чекати, коли їхні поля розмінують і почали самостійно готувати експертів та отримувати статус оператора розмінування. Але таке можуть собі дозволити тільки найбільші гравці агроринку, інші змушені чекати і втрачати врожаї.

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова