Не взяли на фронт через вік, почав робити пічки для військових: історія ветерана з Харківщини

За інформацією: Суспільне Харків.

Житель міста Люботина під Харковом Микола Каракаптан виготовляє пічки для військових, січень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Ветерана антитерористичної операції Миколу Каракаптана не взяли на фронт через вік — чоловіку 60 років. Микола почав робити пічки для військових: їх захисники між собою прозвали "каракаптанками".

Микола Каракаптан робить пічки для військових у своєму гаражі в Люботині. У 2014 році він сам був військовим, тож знає, як холодно взимку сидіти в бліндажі. На початку повномасштабної війни збирався також піти на фронт, але його не взяли — Миколі вже 60 років.

"У мене все готове було, ми пішли до своєї Люботинської бригади. Нас трьох відправили додому, але ми на блок посту стояли, поки потрібні були", — говорить Микола Каракаптан.

Микола Каракаптан виготовляє пічки для військових, січень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Чоловік вирішив бути корисним вдома — з жовтня виготовляє пічки зі старих баків. Говорить, до повномасштабної війни ремонтував автівки. Як правильно робити пічки, дізнався з інтернету. Матеріали для роботи привозять знайомі, каже він.

"Водяні баки люди дають. Ті, що погоріли. З фреонів нам привозять холодильщики з Харкова. Фреон закінчується, вони разові, а ми вже ріжемо, варимо", — пояснює Микола.

Микола Каракаптан виготовляє пічки для військових, січень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Найбільша складність — відсутність світла, говорить Каракаптан. За три з половиною місяці зробив близько 20 таких пічок. На виготовлення однієї буржуйки витрачає день.

"З хлопцями спілкувався, то вони кажуть, що більше потрібні маленькі. Тому що розміри бліндажа маленькі — велику пічку не поставиш. Вони ефективні, й маленькі добре гріють", — розповідає про потреби військових Микола.

Микола Каракаптан виготовляє пічку «Турбо» для військових, січень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Пічку "Турбо" Микола зварює з обрізків старих труб. За його словами, на ній військовим зручно готувати їжу. Нині ветеран закінчив виготовлення двох пічок — їх волонтери відвезуть військовим.

Новости Харькова