Не виключено, що Росія знову обстріляє аміакопровід у Харківській області

У ХОВА готові до евакуації людей із прилеглих населених пунктів.

Загрози для людей на підконтрольній Україні території немає.

Повторного витоку з аміакопроводу у Куп’янському районі, який пошкодили російські окупанти пізно ввечері 5 червня, не буде, всі крани перекриті. Проте немає гарантії, що Росія знову не завдасть удару по цього аміакопроводу, зазначив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«З нашої точки зору, з нашої сторони вентилі фактично перекриті всі, і наразі якщо не буде повторних обстрілів, то і відповідно повторних витоків не буде. Однак цей аміакопровід знаходиться фактично на лінії фронту. І враховуючи той терор, який наразі чинить Російська федерація проти місцевого населення, події у Херсонській області, які ми наразі маємо, не може нам гарантувати, що не буде повторного обстрілу цього аміакопроводу», — сказав голова ХОВА.

За словами Олега Синєгубова, через обстріл була пошкоджена ділянка аміакопроводу та станція протяжністю близько 12 кілометрів. Там залишалося приблизно 700 тонн технічного аміаку. Потім з’ясували, що порив виник на ділянці у 2,2 кілометра. У населених пунктах розпочали замірювання повітря. Наразі у Масютівці, Куп’янську та інших прилеглих населених пунктах доза аміаку у повітрі не перевищує норму (у Куп’янську — нульові показники, у Масютівці — сім міліграмів на кубометр), загрози життю та здоров’ю людей немає.

«Далі перевірочними нашими діями було встановлено, що внаслідок такого пошкодження та розгерметизації фактично спрацювали запобіжні клапани зворотного тиску, і цей порив було фактично зафіксовано лише на ділянці 2,2 кілометра. Там залишалося, за нашими підрахунками, 134 тонни технічного аміаку, витік якого фактично і стався, — пояснив Синєгубов. — Внаслідок цієї надзвичайної ситуації постраждалих наразі немає. Враховуючи розу вітрів, загрози для життя, відповідно здоров’я місцевого населення на деокупованій території, тобто та територія, яка підконтрольна Збройним силам України, для місцевого населення немає».

Попри це, Харківська обласна військова адміністрація привела плани щодо евакуації людей у підвищену готовність. За словами Синєгубова, у Харкові додатково підготували понад 3500 місць для можливої евакуації, а також автобуси й маршрути.

«Задіяні всі абсолютно сили — підрозділи ДСНС, Національна поліція, перевізники, районні, міські військові адміністрації — усі наразі працюють у Штабі з ліквідації наслідків. Якщо буде повторна аварія, я прошу дослухатися до вказівок органів влади, до офіційних джерел. І ми будемо інформувати про порядок дій місцевого населення», — звернувся Олег Синєгубов.

UPD. Пізніше Олег Синєгубов додав, що у разі великого викиду аміаку евакуювати довелося б 10 000 мешканців Куп’янського району. 

Наразі хмару з аміаком віднесло вітром у бік тимчасово захоплених територій Донеччини та Луганщини.

Як писав KharkovNEWS.info, у понеділок 5 червня близько 21:00 через обстріл у селі Западне Куп’янського району сталася розгерметизація аміакопроводу. У момент обстрілу аміакопровід був перекритий, у трубі залишалися технологічні залишки. Однак спрацювала запірна аварійна арматура та стався витік аміаку.

Джерело

Новости Харькова