(Не) відкриття театрального сезону: актори проведуть акцію у центрі Харкова

Харківськім театрам забороняють працювати.

Актори Харківського театру ім. Т.Г. Шевченка проведуть творчу акцію.

Березільці прагнуть привернути увагу до ситуації, що склалася навколо театрів у Харкові. 

Саме 19 серпня в театрі мали відкрити черговий театральний сезон. Втім, це виявилося неможливим. 

«Адже попри те, що заборону на проведення культурно-масових заходів у Харкові буцімто скасовано Радою оборони Харківської області, остаточних дозволів на роботу харківські театри так і не отримали. Зокрема, нині ставить роботу театрів «на паузу» ДСНС», — повідомив актор театру Кирило Лукаш.

Головний режисер театру Степан Пасічник зауважив: воєнний 2022 рік мав стати ювілейним роком для “Березолю”, 25 лютого мала відбутися прем’єра “Маклени Граси”, а 31 березня мали святкувати 100-літній ювілей “Березоля”. Під час війни актори примудрились зробити дві вистави. Це “Нехай щастить” — український народний фарс часів війни, який грався у бліндажах, в воєнних ангарах для бійців, і для цивільних — щоби зібрати гроші для вояків.

А наприкінці минулого сезону, в середині липня, була створена вистава “Каліка з острову Інішмаан”. Навіть відбувся її допрем’єрний показ. Тож неможливість відкрити черговий театральний сезон обурив акторів.

«Чи потрібен театр під час війни?! Ворог хоче, щоб його не було! Бо театр — це ще одні “хаймерси”. Зрозуміло, що фронт у нас тільки один, зрозуміло, що головне твориться на передовій. Але також зрозуміло, що ця війна — війна культур. І саме наскільки буде сильна нарешті українська культура, настільки сильною і переможною буде Україна», — вважає головний режисер театру ім. Т. Шевченка Степан Пасічник.

Він зауважив, що у прифронотових Херсоні, Запоріжжі, Чернігові, Сумах актори грають спектаклі, втім Харків виявися виключенням.

«Складається враження, що питання не в турботі про безпеку, на що посилаються владці. Чи гарантована безпека в тих містах, що вище зазначені?! Чому в Харкові є ця винятковість?! Ми ж бо пам’ятаємо ставлення до театрів у Харкові в “умовно” мирний час. Треба згадувати “Айна, де мої 16 з половиной тисч”? Треба говорити про постійне скорочення фінансування харківських театрів?! Чи треба говорити, що для харківської влади всіх часів театри — це “валіза без ручки”?!», — обурююється Степан Пасічник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працівники харківських театрів лишились без зарплат. Чи будуть вистави у місті?

«Зрозумійте, наша потреба в роботі — це не просто забаганка. Бо культура — це суть сьогоднішній війни. Це важливо, бо виграти війну на полі бою важко, а виграти бій за мізки, за дух — ще важче. Тож харківські театри мають право на слово, мають право на висловлювання, мають право на внесення своєї лепти у протистоянні з найстрашнішим ворогом, який мріє стерти з лиця землі все українське», — зауважив у дописі на своїй сторінці у Facebook головний режисер театру Степан Пасічник.

Своє ставлення до ситуації, що склалася актори висловлять у перформансі.

Акція відбудеться перед центральним входом до будівлі театру, вул. Сумська 9, 14:00.

Як писав KharkovNEWS.info, «Березіль» змушений був закрити театральний сезон, так його і не розпочавши через заборону обласної адміністрації проводити масові культурні заходи. З 3 квітня до 7 липня театри практично не працювали — їм заборонено було давати вистави в усіх приміщеннях, окрім Малого залу Оперного театру та «Єрміловцентру».

До того ж усім державним театрам Харкова, які підпорядковуються Харківській обласній раді, скоротили фінансування.

Джерело

Новости Харькова