Не лишилося жодного вцілілого будинку: до села Залиман на Харківщині повернулася чверть жителів

За інформацією: Суспільне Харків.

Жителі села Залиман на Харківщині, січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Жодного вцілілого будинку не залишилося у селі Залиман на Харківщині — село під Балаклією перебувало під постійними російськими обстрілами й лишалося на лінії фронту до вересневого контрнаступу Збройних сил. Нині до населеного пункту повернулася чверть місцевих жителів.

"Город посадили, але нічого не зібрали"

Наталія Гадяцька показує свій двір у Залимані. Село під Балаклією російські військові обстрілювали впродовж пів року.

"Усі вікна плівкою забиті, жодного вцілілого вікна. Перший приліт у дровник у нас був, а потім пряме влучання було в господарчу споруду", — розповідає Наталія.

У будинку Наталії Гадяцької внаслідок обстрілів розбиті усі вікна, січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

З поля, поруч із городом Наталії, досі не встигли прибрати залишки снарядів, які влучили: "Воронка така велика, бачите? Все було заросле, ми город посадили, але нічого не зібрали".

Воронка внаслідок влучання російського снаряду у селі Залиман, січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

"Вертоліт зненацька з'являвся і зникав"

Російські військові зайшли до Залимана на початку березня. За місяць їх відтіснили українські військові, село опинилося на лінії фронту. До вересневого контрнаступу воно перебувало під обстрілами.

"Дуже страшні були обстріли саме з вертольота, бо він зненацька з’являвся і так само зникав. Не встигали швидко сховатися. Коли артобстріл починався, то якось пристосувалися до того, що чути", — згадує Наталія.

Пошкоджений внаслідок російських обстрілів будинок у селі Залиман, січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

За її словами, від уламків у селі загинули семеро людей. Сама вона з чоловіком виїхала у кінці травня після обстрілів. Мікроавтобусом вивезли ще десятьох сусідів: "Залишили все: господарство, курей, будинок. Чоловік думав, що просто відвезе мене і потім повернеться, але вже не змогли тоді повернутися".

Пошкоджений внаслідок російських обстрілів автомобіль у селі Залиман, січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Під час відступу росіяни підірвали за собою мости, говорить Наталія.

"Потім наші Збройні Сили почали наступати, й росіяни спустилися сюди, швидко зібралися на Савинці, за собою підірвали міст. Ми взагалі залишилися відрізані від нашої громади, від центра. Лінія зіткнення у нас була: Донець — це була межа, розмежування між нашими Збройними Силами та силами РФ", — розповідає жителька Залимана.

У будинку Наталії Гадяцької внаслідок обстрілів розбиті усі вікна, січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Родина повернулася у рідне село вже восени.

"Приїхали, забили вікна і почали топити хоча б дровами. Газу не було, коли з’явилося світло. Хлопці у нас тут такі молодці, своїми силами відновили всю мережу. У нас свердловина своя, є вода. Як світло є, то і вода є", — говорить Наталія.

Жодного вцілілого будинку

За даними селищної військової адміністрації, у Залимані нема жодного вцілілого будинку: з 300 будинків повністю зруйновані 68 осель, решта мають різні пошкодження. Знищений і місцевий ліцей, говорить голова Савинської селищної військової адміністрації Оксана Супрун.

"Перевага в тому, що там не було окупантів: вони розстріляли, але не винесли все, що було на місці. Була змога частково врятувати меблі, обладнання, те, що не було пошкоджено дощем через розбитий дах", — каже Супрун.

Зруйнований росіянами Залиманський ліцей на Харківщині, січень 2022 року. Фото: Суспільне Харків/Маргарита Дежкіна

У ліцеї жителька села Наталія Гадяцька пропрацювала 30 років.

"Дуже шкода ліцей, у нас кращий був. Будинок культури… Мені це так боляче. Я 30 років пропрацювала в школі, потім — у Будинку культури 10 років. І ось це все тепер зруйновано. Все згоріло. Був дуже гарний у нас колектив, і костюми. Просто неможливо йти повз тих руїн, де все зроблено своїми руками", — говорить Наталія.

Залишки російського снаряду на фоні зруйнованого Залиманського ліцею, січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Попри руйнацію ліцею заклад відновив дистанційне навчання з 1 вересня.

Чверть жителів повернулася

За словами Супрун, нині з майже тисячі жителів до Залимана повернулися близько 240 людей. Зробити капітальний ремонт у будівлях та оселях зможуть після перемоги.

"Ми розуміємо, що до кінця воєнного стану навряд чи будуть певні строки по відновленню домоволодінь, але ми з усіма на зв’язку, і намагаємося якомога швидше це зробити", — говорить Супрун.

Ізюмська військова адміністрація передала плити, щоб закрити вікна. Іншими будівельними матеріалами допомагають волонтери.

Пошкоджений внаслідок російських обстрілів будинок у селі Залиман, січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

"Завозиться людям брезент, будівельні матеріали: шифер, брус, цвяхи — такий певний обсяг для того, щоб можна було прикрити та хоча б трішечки утеплитися. На цьому етапі люди повертаються для того, щоб писати заяви. Нема куди повернутися для життя, але для того, щоб скласти заяву, додати певні документи, підтвердити власність домоволодіння і все інше зробити: це зараз одна з найактивніших робіт", — говорить Супрун.

Пошкоджений внаслідок російських обстрілів будинок у селі Залиман, січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

За її даними, разом у трьох селах Залиманського старостинського округу — Залимані, Норцівці та Мирній Долині — 108 повністю зруйнованих будинків. Усі інші мають пошкодження внаслідок обстрілів.

Жителі села Залиман вже подали понад 400 заяв на відновлення будинків, зазначила голова Савинської селищної військової адміністрації Оксана Супрун.

Новости Харькова