«Не лише юридичні, але й етичні питання». Політолог — про звання «Почесний громадянин» у Харкові та області

За інформацією: Суспільне Харків.

«Почесний громадянин» Харківської області Олександр Ярославський нині перебуває за кордоном. facebook.com/aleksanderyaroslavskiy

У нас є й більш очевидні казуси, як Алла Александровська — очільниця місцевого осередку компартії (компартія заборонена в Україні — ред.), вона, за повідомленнями ЗМІ, переховується в Росії разом із сином. Вона була учасницею антимайдану 2014 року. Також Павло Фукс, який разом із Ярославським переховується в Лондоні.

Це не лише юридичні, але й етичні питання, бо коли ми кажемо про почесність, то тут не може не бути етичного виміру.

"Зробив би мораторій на політизацію цього питання". Політолог — про значення звання "Почесний громадянин"

Ще був судовий прецедент, важливий щодо фільтрації й очищення цих переліків. У 2019 році Верховний суд позбавив звання "Почесного громадянина" Харкова російського бізнесмена і сенатора Олександра Шишкіна, який був товаришем Кернеса й Фукса.

У 2014 році після анексії, після всіх цих "ЛДНР", Харківська міськрада Шишкіну і Фуксу надала звання почесних громадян, а потім Шишкін підтримав анексію Криму й, зокрема, голосуванням і в судовому порядку його було позбавлено. Міська рада ще потім п'ять років апеляції подавала.

Тобто, коли місцева рада саботує питання фільтрації щодо очищення цих переліків, то є альтернативний судовий шлях, і тут громадськість може знайти себе й бути позивачами.

Мені здається, це марна практика надавати ці почесті політикам, тому що в нас кожна наступна влада приходить на закликах "геть попередників". І коли ми надаємо ці звання не вчителям, не лікарям, а якимось політикам і саме провладних сил, то ми за п'ять років дивимося й думаємо: "Боже, боже, ну кому ми надавали?!".

От як зараз ми аналізуємо: "Александровська, Добкін", ще якісь почесні громадяни Харкова, то за п'ять років буде та ж історія з депутатами від "Слуги народу". Тож я б узагалі зробив мораторій на політизацію цього питання.

"Десятки мільйонів гривень". Скільки коштів витрачають на стипендії для "Почесних громадян" Харківщини

Щодо коштів на почесних громадян регіону — мова про десятки мільйонів гривень. До речі, немає окремого рядка в бюджеті, щоб можна було зайти на сайт і глянути, скільки на цю відзнаку витрачається коштів.

Коли НАЗК відкрило декларації посадовців і чиновників, ми побачили, що у 2022 році деякі заступники Терехова, котрі є почесними громадянами Харкова, отримали гроші. На рік це 393 тисячі гривень. Ця стипендія в області призначається довічно, а в Харкові це право на отримання стипендії переходить вдові чи вдівцю почесного громадянина.

Ми в "Обсерваторії демократії" дійшли висновку, що ці кошти треба переспрямовувати на потреби оборони регіону. Можливо, потім після перемоги, закінчення воєнного стану, якісь компенсації людям надати, може, залишити статус, але прибрати виплати.

Представницькі органи почесних громадян самі повинні були б вийти з ініціативою, що вони, розуміючи, які зараз нагальні потреби регіону, щоб ці кошти переспрямовувати на потреби оборони, але майже два роки цього ніхто не робить. Може, це й наївно трошки цього очікувати від них. Тому рішення має ухвалювати місцева рада.

Читати ще

Читати ще У Харкові 18 серпня надали звання «Почесний громадянин» військовим: список

Читати ще Майже 10 мільйонів гривень витратили з облбюджету на виплати почесним громадянам Харківщини у 2022 році

Новости Харькова