«Найбільша потреба — кадри»: розмова про галузь охорони здоров’я на Харківщині з Максимом Хаустовим

За інформацією: Суспільне Харків.

Харківська обласна інфекційна лікарня. Жовтень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

В Ізюмі та Балаклії відновлюють пошкоджені війною лікарні. У медзакладах на деокупованих територіях Харківщини не вистачає кадрів, часом — до 6% персоналу.

Як війна вплинула на галузь охорони здоров'я, розмова Українського Радіо Харків з директором профільного департаменту обладміністрації Максимом Хаустовим.

Пограбовані та розбиті медзаклади

Російські війська, коли заходили у лікарні, покинуті нашими лікарями, то забирали й оргтехніку, і виводили з ладу обладнання. Наприклад, як в ізюмській лікарні просто вивели з ладу комп'ютерний томограф.

Агресія була не тільки на українців, а й на наше майно. По ізюмській лікарні випустили дві авіаційні бомби, які знищили фактично реанімаційне відділення, хірургічне відділення і комп’ютерний томограф також.

Читайте також: "Треба було допомагати". Під час окупації Ізюма лікарка-отоларинголог зашивала поранених

Окремо можна казати про Куп'янськ, де зараз ведуться активні бойові дії, там теж саме: лікарня знала дуже великих пошкоджень.

Ізюмська лікарня, яка не припиняла роботу під час окупації. Жовтень 2022 рік. Фото: Олександра Новосел / Суспільне Харків

Якщо казати зараз в цілому, то ситуація більш-менш контрольована, ведеться відновлення. В Ізюмі та в Балаклії відновлюються лікарні, вже через декілька тижнів побачимо відкриття уже, вона буде повноцінно лікувати людей.

Якщо казати про амбулаторії, то вони фактично зруйновані в Ізюмському районі, в Боровій, в Савинцях те саме. Пошкодження є, як і по центральних районних лікарнях, так і по амбулаторіях.

Лікарів та медсестер не вистачає

Є великі питання на деокупованих територіях щодо медперсоналу, тому що там не вистачає іноді до 6% медичного персоналу.

В різних лікарнях по-різному, узагальнювати не можна: хірургічного, терапевтичного профілю потрібні лікарі, в деяких лікарнях потрібні патологоанатоми, медичних сестер дуже не вистачає.

Максим Хаустов. Фото: Суспільне Харків

Часом люди хочуть повернутися, а немає куди їхні домівки зруйновані. Вже за останній місяць було два випадки, коли лікарі повернулись, бо вони полагодили свої домівки.

Чи є проблеми з виплатами зарплати

Були ці питання після деокупації, тому що поки встановили, відновили ключі електронні, поки налагодили бухгалтерську службу, то були деякі питання перші місяці, ну а зараз всі лікарі, ті хто працюють, отримують в повному обсязі.

Забезпечення лікарень

На жаль, у нас багато медичних закладів залежать від центрального теплопостачання. Але за його відсутності в нас розроблений комплексний план: це, звісно, і самі генератори, які забезпечують стаціонари, і зараз забезпечують їх буржуйками, щоб у якийсь критичний період можна було б обігріти персонал і пацієнтів.

Грип і COVID-19 на Харківщині

ГРВІ й коронавірус більш-менш контрольовані, але це ще тому, що ми зробили багато вакцинацій. Зараз потрібно продовжувати вакцинуватися бустерною дозою і, якщо хтось ще вагається, першою дозою. Нас також рятує те, що немає великої міграції населення, яка була у довоєнному періоді. І це не дає можливості дуже швидко переносити віруси.

Новости Харькова