На укриття у школах Харкова та області потрібні мільярди гривень

У ХОВА розглядають можливість розпочати офлайн-навчання у кількох громадах на півдні області.

Якщо дозволить безпекова складова, то діти можуть повернутися за парти у Лозівському, Красноградському районах та північній частині Богодухівського району.

Харківська область отримала найбільшу освітню з державного бюджету на будівництво бомбосховищ. Але 224-х мільйонів гривень, визнають у ХОВА, не вистачить на зведення навіть десяти укриттів за держстандартами. За різними розрахунками, вартість будівництва бомбосховища з нуля, яке здатне витримати ракетно-бомбові удари, коштує 30-60 мільйонів гривень

У ХОВА говорять, що тільки на ті два райони, Які теоретично можуть розпочати навчання з 1 вересня у режимі офлайн, потрібні мільярди.

«За приблизними розрахунками, аби облаштувати повноцінні укриття, які відповідають державним будівельним нормам, нам лише на два райони треба два мільярди гривень. Можна помножити цифру на три і матимемо Харків. Будь-яка людина у здоровому глузді розуміє, що в державі і в області таких грошей немає. Але є можливість якось виходити з цієї ситуації. Залучаються міжнародні партнери, але у них теж є певні неузгодженості через різницю у будівельних нормах. Вони хочуть робити за своїими нормами, а вони не відповідають національним. Друга проблема — донорська допомога обмежена, там немає таких великих коштів, які нам потрібні на такі проекти. Державна субвенція на облаштування укриттів — 224 мільйони на Харківську область. Але якщо розподілити, то майже ні на що більш-менш прийнятне в цих умовах ми не виходимо ні по Харкову, ні по інших громадах та районах. Коли у нас будуть остаточні цифри, я буду готовий проінформувати», — повідомив директор департаменту освіти і науки Харківськох обласної військової адміністрації Олексій Литвинов.

Як писав KharkovNEWS.info, у Харківській військовій адміністрації розглядають перехід до офлайн-навчання у частині області. Остаточний рішення залежатиме від безпекової ситуації. Зараз кількість дітей, які повертаються до Харкова і майже всіх громад області, за винятком прикордонних територій, збільшується. 

Нагадаємо, навчання офлайн може поновитися тільки за наявності укриття для всіх учнів і учителів окремої школи. Найпростіші укриття мають бути забезпечені:

  • місцями для сидіння (лежання) – лавками, стільцями, ліжками тощо;
  • ємностями з питною (з розрахунку 2 л на добу на одну людину) та технічною водою (за відсутності централізованого водопостачання);
  • контейнерами для зберігання продуктів;
  • виносними баками, що щільно закриваються, для нечистот (для неканалізованих будівель і споруд);
  • резервним штучним освітленням (електричними ліхтарями, свічками, гасовими лампами тощо);
  • первинними засобами пожежогасіння (відповідно до встановлених норм для приміщень відповідного функціонального призначення);
  • засобами надання медичної допомоги;
  • засобами зв’язку та оповіщення (телефоном, радіоприймачем);
  • шанцевим інструментом (штиковими та совковими лопатами, ломами, сокирами, пилками-ножівками по дереву, по металу тощо).
  • за можливості найпростіші укриття забезпечуються додатковим обладнанням, інструментами та інвентарем відповідно до норм, установлених для захисних споруд

Джерело

Новости Харькова