На Північній Салтівці відновили 40 будинків

У деякі відремонтовані під'їзди мешканці ще не повернулися.

У Харкові продовжують ремонтувати будинки, які постраждали від обстрілів окупантів. Поки вдалося відновити не більше 2% будинків.

У минулому році роботи були завершені в 66-ти будинках, наразі підрядні організації працюють ще на шестидесяти з різним ступенем руйнувань. Будівельники відновлюють стелі, стіни, перекриття, підлогу, вікна, комунікації. Усі роботи всередині квартир мають робити власним коштом жителі. У деяких випадках вони можуть розраховувати на допомогу матеріалами від міжнародних організацій.

Під’їзд у будинку на вулиці Кооперативній, який був знищений російською ракетою, вдалося відновити доволі швидко. Відновленням займався найбільший забудовник Харкова, компанія «Житлобуд-1». Під’їзд буквально «склали» наново з білої цегли, засклили вікна, зробили перекриття, провели комунікації. Вартість такого відновлення приблизно 4-5 мільйонів гривень, порахували в департаменті ЖКГ. На цьому все: внутрішнє оздоблення власникам квартир доведеться робити власним коштом.

«У цьому будинку були значні руйнування. Цього під’їзду фактично не існувало. Ми зробили тут повну реконструкцію. Ви бачите, що тут плити перекриття довелося замінити. Крім цього, цеглова кладка була виконана, повна заміна віконних пройомів. Тому тут була дуже така потужна реконструкція. Пряма грошова допомога — ми таку не надаємо, бо в нас немає такої можливості», — повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов.

Капітально відремонтували два під’їзди у п’ятиповерхівці на вулиці Космонавтів, 2. У березні тут повністю була знищена фасадна стіна, вона просто впала від удару, будинок встояв, але став схожим на «шпаківню». Роботи тут закінчилися, але коли жителі зможуть повернутися, ніхто напевно сказати не може: хтось виїхав за кордон, у когось немає грошей на ремонт. 

Не було надії на відновлення кутового під’зду у 9-поверховому будинку на вулиці Бучми, 50 (на фото), адже після обстрілу тут сталася потужна пожежа, були зруйновані перекриття на верхніх поверхах.    

«Ми тут були і вважали, що будинок неможливо відновити. Ми його відновили. Цей під’їзд відновлений і тут можна жити. Через пожежу все вигоріло. Багато людей виїхали, але дехто приходить, бо треба робити ремонти. Комунікації підведено. Конструктиви не постраждали, вони були підсилені», — сказав Терехов.

За словами заступника департамента ЖКГ міськради Євгена Пасенова, усі умови безпеки в будинках, які відновили, виконані. Проектно-кошторисна документація базується на експертному заключенні, яке роблять, як правило, приватні експерти. За його даними, у місті більше 1500 будинків із прямим влучанням російських ракет або снарядів. Досвіду відновлення таких руйнувань у українських підрядників немає.

«Ніхто до цього такого не робив. Ми розуміємо нове будівництво, а коли ми приходимо і бачимо «домік Барбі», вибачте… Ніхто в Україні не мав справи з таким», — говорить Пасенов.

Над відновленням зруйнованих будинків працюють більше десятка харківських підрядників, гроші отримують з харківського бюджету. Конкуренція, говорять чиновники, є, виграє підряд та компанія, яка пропонує найшвидше відновлення за найменші гроші. У місті більше 4500 будинків зазнали різного ступеню руйнувань, 500 будинків не можна відновити, їх будуть зносити, але коли, поки що невідомо.

Тим часом уже є перша справа щодо завищення вартості робіт під час відновлення будинка в Харкові. У поліції підозрюють, що під час ремонту багатоквартирного будинку по вулиці Полтавський шлях, який був пошкоджений через обстріли, переплатили за будівельні матеріали. За ремонт заплатили 16 мільйонів гривень. Про це повідомили у Харківському антикорупційному центрі з посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

Джерело

Новости Харькова