На Харківщині відновлять 105 шкіл

Найбільше шкіл у списку на відновлення за програмою United24 — у Харківській області.

За програмою United24 в Україні відбудують 150 пошкоджених через війну шкіл, 105 із них — у Харківській області.

Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов у медіацентрі «Укрінформу».

«Наразі реалізовується ряд проєктів через програму United24. У нас вже до відновлення заплановано по області біля 105 шкіл. Це при тому, що по державі це буде приблизно 150 шкіл. Істотна частина, як ми бачимо, по Харківській області й по місту Харкову, оскільки освітня мережа у нас також досить пошкоджена», — сказав Синєгубов.

Зазначимо, станом на кінець грудня 2022 року на Харківщині тією чи іншою мірою були пошкоджені 806 закладів освіти (дитсадки, школи, виші, ліцеї). На початку грудня було відомо про пошкодження 109 шкіл і 110 дитсадків у Харкові.

За словами Олега Синєгубова, цього року у Харківській області планують акцентувати увагу на відновленні житлового фонду. Для цього потрібно визначити обсяги фінансування. На це будуть залучені міжнародні кошти, гроші за програмою United24, із державного та місцевого бюджетів.

«Нам має бути доведено обсяги фінансування, в тому числі міжнародного, для того, щоб ми розробляли проєкти й були тут ефективними, оскільки сама процедура розробки проєкту теж коштує грошей, а враховуючи масштабні руйнування, це досить істотна буде сума. Тому ми тут працюємо з Офісом президента, урядом планово, і на кожному етапі плануємо свою діяльність», — розповів Синєгубов.

Як писав KharkovNEWS.info, у грудні 2022 року Харківська обласна рада затвердила програму економічного та соціального розвитку Харківської області на 2023 рік, згідно з якою на будівництво та відновлення закладів освіти необхідно 1,47 мільярда гривень.

У галузі «Освіта» був затверджений перелік об’єктів, що постраждали внаслідок збройної агресії Росії та які планують відновити. Роботи будуть виконувати протягом двох років. Деякі школи відбудують заново, у частині проведуть аварійно-відновлювальні роботи та реконструкцію.

Джерело

Новости Харькова