На Харківщині суди винесли 52 вироки підозрюваним у колабораціонізмі — прокуратура

За інформацією: Суспільне Харків.

Ізюм, 14 вересня 2022 року. Фото: Суспільне Харків/В’ячеслав Мавричев

Суди Харківської області винесли понад 50 вироків людям, яких підозрювали у колабораціонізмі.

Про це Українському Радіо Харків розказав речник обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

За його словами, близько 400 людям повідомлено про підозру у колабораційній діяльності на Харківщині: "Це люди, які обіймали посади у новостворених військових адміністраціях окупаційної влади, люди, які здійснювали правоохоронні функції, здійснювали пропаганду або допомагали окупаційним військам закріплюватися".

Половині з підозрюваних оголосили про підозру заочно.

"Люди переховуються чи втекли на територію РФ, у правоохоронних органів немає до них доступу. Люди оголошуються в розшук. У воєнних злочинів строків давності немає. Їхній розшук здійснює поліція, СБУ, ДБР. Певна кількість людей — під вартою", — сказав Чубенко.

За його словами, до суду направили близько 200 обвинувальних актів.

"Є серед підозрюваних та людей, до яких зараз триває слідство, мери, сільські голови, голови громад, старости, депутати. Ми їх не виокремлюємо зі списку. Є випадки, коли депутати районних рад допомагали вивозити зерно та техніку до РФ за власним інтересом — планували продати їх в Росії власноруч або задля того, щоб отримати якісь дивіденди від російської влади. Є люди, які мали щирі переконання щодо руського миру і підтримували Росію. Є ті, які робили це за гроші. Ситуації різні", — розказав речник Харківської обласної прокуратури.

Новости Харькова