На Харківщині ще не розмінували десятої частини забрудненої території

Взимку розмінування проводити важко через погодні умови.

Піротехнічні підрозділи зараз сконцентровані на розмінуванні критичної інфраструктури.

У Харківській області не розміновані навіть 10% територій. Крім того, на 60% сільгоспземель не можна працювати через замінування, їхнє розташування у «сірій зоні» або тимчасову окупацію. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов в ефірі національного телемарафону.

«Якщо брати всю територію Харківської області за 100%, наприклад, то ми навіть не розмінували 10%. У нас є поля. Якщо брати сільськогосподарські землі, то 60% сільськогосподарських земель ми зараз не можемо використовувати за призначенням, оскільки вони знаходяться або у «сірій зоні», або під тимчасовою ще окупацією, або просто заміновані, і розмінування там ще не проведено», — сказав Синєгубов.

За словами голови ХОВА, наразі підрозділи піротехніків сконцентровані на розмінуванні критичної сфери, аби можна було продовжувати відновлення електропостачання на деокупованих територіях. Також триває розмінування шляхів. Плани щодо глобального розмінування є, однак до них можна бути перейти навесні, коли дозволять погодні умови.

«У нас є глобальні плани, які розроблені з профільним Міністерством внутрішніх справ і з ДСНС щодо розмінування області. Але активно ми можемо до цього приступити лише навесні. Тому що зараз іде зима, і враховуючи погодні умови, працювати піротехнікам навіть не дозволяють їхні інструкції», — пояснив Синєгубов.

Попри це, розмінування продовжується. Наприклад, сьогодні був установлений рекорд — за добу знешкоджено підрозділами ДСНС 430 вибухонебезпечних предметів. Голова ХОВА закликає мешканців Харківщини пам’ятати про мінну небезпеку та при виявленні вибухонебезпечних предметів одразу повідомляти рятувальникам або поліцейським.

«Це нам дозволили зробити і, відповідно, погодні умови, і, власне, те, що ми приступили до розмінування доріг, напрямків, які ведуть до міста Вовчанськ. І небезпека становить те, що люди уже цією дорогою користувалися, і ми зараз розміновуємо узбіччя, лісосмуги, які йдуть уздовж цього напрямку. Це знову свідчить про те, що мінна небезпека не десь там, а вона тут, вона є дуже реальною, оскільки ми фіксуємо майже щодня факти підривів цивільного населення на вибухонебезпечних предметах. І я хочу нагадати ще раз усім: у випадку виявлення таких предметів у жодному випадку не можна ані накривати їх, засипати, переміщувати. Навіть користуватися мобільним телефоном поруч із ними не можна, оскільки це може спровокувати вибух», — сказав Синєгубов..

Як писав KharkovNEWS.info, піротехнічні підрозділи Державної служби України з надзвичайних ситуацій призупинили розмінування сільськогосподарських угідь на Харківщині. Причиною стало зниження температури. Через це неможливо якісно виконати роботи з гуманітарного розмінування.

Джерело

Новости Харькова