На Харківщині рятувальники ще не перевірили 1300 заявок про вибухонебезпечні предмети

Відпрацьовані вже понад 21 000 заявок.

Окупанти замінували Харківщину мінами «Пелюстка», ТМ-62 і мінами подвійної дії.

Співробітники Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області відпрацювали з початку війни більше ніж 21 000 заявок від мешканців регіону щодо вибухонебезпечних предметів. Лишається перевірити  ще близько 1300 заявок. У першу чергу сапери займаються розмінуванням ділянок, де розташовані лінії електропередач, аби потім там могли пройти енергетики та відновити електропостачання. Про це повідомив речник ГУ ДСНС у Харківській області Євген Василенко.

«Сапери зараз працюють на лініях електропередач, розміновують територію поблизу ліній, щоб електрики мали змогу полагодити електродроти. Після цього у населених пунктах поблизу цих ліній електропередач проводять розмінування безпосередньо приватного сектору. Таким чином, потихеньку відпрацьовуючи заявки від населення. А загалом їх надійшло понад 22 000 тисячі», — сказав Євген Василенко.

За словами речника ГУ ДСНС у Харківській області, найбільшу загрозу для пішоходів несуть протипіхотні міни будь-якого типу. Найнебезпечнішою є протипіхотна міна ПФМ-1 або ПФМ-1 С «Пелюстка». Для людей, які пересуваються транспортом, найбільшу небезпеку становлять протитанкові міни ТМ-62.

Крім того, окупанти замінували територію Харківської області мінами подвійної дії — під одну міну підлаштували іншу, й коли сапер розміновує верхню частину боєприпасів, нижню, протитанкову міну або гранату, не помічає.

«З такими випадками наші сапери стикалися доволі часто, починаючи від розтяжок, закінчуючи такими підступними знахідками, пристосуваннями, коли закріплюється до протитанкової міни ще або граната, або інша протитанкова міна, яка закопується на глибину до 40 сантиметрів», — розповів Євген Василенко.

Міни «Пелюстки», якщо мають самоліквідатор, то повинні здетонувати від однієї до восьми діб. Якщо вони не здетонували, то можуть пролежати від року й більше.

Минулого тижня у Харківській області зафіксували один підрив мешканців на міні. 18 квітня у деокупованому місті Балаклії Ізюмського району на протипіхотну міну «Пелюстка» наступила 49-річна жінка.

Напередодні пасхальних свят співробітники ДСНС, сапери та поліцейські проводили серед мешканців Харківщини роз’яснювальну роботу щодо небезпеки замінування. Особливу увагу приділяли деокупованим територіям і тим населеним пунктам, де велися активні бойові дії. Як зазначив Євген Василенко, ймовірно, завдяки такій роз’яснювальній роботі й зменшилася кількість підривів на території регіону.

«Ми роз’яснювали людям, як треба поводитись при виявленні будь-яких підозрілих предметів, а також розказували, що не слід чіпати, потрібно одразу телефонувати за номером «101». Ймовірно, це і посприяло такому різкому зменшенню трагічних та нещасних випадків при поводженні з вибухонебезпечними предметами. І маємо надію, що така тенденція продовжиться, і ми взагалі не будемо мати подібних випадків на території Харківщини», — сказав Євген Василенко.

Як писав KharkovNEWS.info, станом на 20 квітня у Харківській області було відомо про 252 випадки підриву жителів на мінах, 29 людей загинули.

Джерело

Новости Харькова