На Харківщині планують будувати захищені газові котельні

Проєкти замовили у Слобожанському, де зруйнована Зміївська ТЕС.

Слобожанська селищна рада планує збудувати газові котельні.

Після того, як росіяни навесні 2024 року зруйнували Зміївську ТЕС, у місті не лишилося жодного джерела теплопостачання. Тому Слобожанська уклала дві угоди на розробку проєктів будівництва газових котелень. За розробку документації сплатять близько трьох мільйонів гривень. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на систему публічних закупівель ProZorro.

Зазначимо, у ProZorro є дві угоди Слобожанської селищної ради з «Східбудом» — вартістю 1 428 953,24 гривні та 1 449 416,52 гривні. Загальна сума складає 2,8 мільйона гривень. Обидві укладені 16 травня. У завданні на проєктування вказано, що проєкти будуть робити за кошти місцевого бюджету. У селищі хочуть встановити газові котли, розрахованих на потужність не менше 10 мВт, мережевиі насоси, додаткове обладнання, трубопроводи. Будівля котельні має бути захищена.

«Виконати заглиблення будівлі для захисту основного обладнання від уламків. Будівля повинна бути захищеною від ударної хвилі, передбачити заходи щодо будівлі — визначити проєктом», — сказано у тендерній документації.

Планується, що термін експлуатації газової котельні складе 60 років. У переліку будівель та споруд, що проєктуються у складі комплексу, вказано будівлю котельні, систему теплопостачання, газопостачання, водопостачання та каналізації, електропостачання.

Російські окупанти зруйнували Зміївську теплоелектростанцію у Слобожанському 22 березня цього року. Були знищені усі блоки та пошкоджено допоміжне устаткування. У «Центренерго» повідомляли, що ступінь руйнацій на ТЕС є різним — від повного до значного. Від Зміївської ТЕС живили теплом понад 20 000 абонентів у Слобожанській громаді. Селищна рада планувала побудувати газову котельню потужністю 20 мВт.

«Для сталого функціонування нових газових котельних необхідно побудувати додаткові газопроводи, адже теперішньої мережі не достатньо для запуску додаткових потужностей. Проєкти нових газопроводів також включені до угоди. Місцева влада зазначала, що для будівництва нових котельних та газопроводу потрібні кошти, яких немає в місцевому бюджеті», — повідомляє ХАЦ.

Однак у середині червня Кабінет міністрів України виділив півтора мільярда гривень на відбудову об’єктів енергетики України. Кошти призначалися для відбудови Зміївської ТЕС у Харківській області та Трипільської ТЕС у Київській області. 

Автор: Марія Мирошниченко

Джерело

Новости Харькова