На Харківщині нотаріус допоміг вкрасти агрофірму у власника

Нотаріус не вперше порушує закон.

Нотаріус не мав права працювати під час воєнного стану, до того ж у суді знаходиться інша справа про порушення ним закону.

Приватний нотаріус переєстрував агропідприємство, внаслідок чого справжній власник втратив 5 мільйонів гривень. 

За даними слідства, у жовтні 2022 року приватний нотаріус посвідчив довіреність, відповідно до якої власник фермерського господарства нібито уповноважив іншу особу бути його представником. 

«Насправді ж власник агропідприємства і гадки про це не мав — відповідних документів він не підписував та не міг бути присутнім при цьому, знаходячись у зоні ведення активних бойових дій на території Харківської області», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

Крім того, обвинувачений не був включений до переліку нотаріусів, які працюють під час дії воєнного стану, а тому взагалі не мав права вчиняти нотаріальні дії.

Всупереч закону, нотаріус зареєстрував зазначену довіреність, на підставі якої зловмисники змінили засновника та кінцевого бенефіціарного власника фермерського господарства. 

У результаті потерпілий втратив частку у статутному капіталі підприємства на суму 5 млн грн. 

«Завдяки вжитим прокуратурою заходам, у ході досудового розслідування на підставі рішення Міністерства юстиції незаконні реєстраційні дії нотаріуса скасовано та поновлено порушені права дійсного власника», — йдеться в повідомленні.

Наразі встановлюється повне коло осіб, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення. 

Київська окружна прокуратура м. Харкова направила до суду обвинувальний акт стосовно приватного нотаріуса за фактами зловживання своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило потерпілому тяжкі наслідки, та видачі завідомо неправдивого офіційного документа (ч. 3 ст. 365-2, ч. 2 ст. 366 КК України). 

Справу розглядатимуть у Київському районному суді м. Харкова.

Раніше стосовно цього ж приватного нотаріуса було передано до Київського районного суду м. Харкова обвинувальний акт в іншому кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 365-2 КК України. Наразі триває судовий розгляд.

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові нотаріус передав приміщення громади у приватну власність

Джерело

Новости Харькова