Модульні будинки, автолавка та відсутність електрики. Як Циркуни повертаються до мирного життя

Половина будинків у Циркунах зруйновані або пошкоджені обстрілами.

Село Циркуни — одне з найбільш постраждалих від російських обстрілів. Половина місцевих мешканців втратили домівки. Зараз для них збирають тимчасові модульні будинки, щоб люди могли встановити їх на своїх подвір’ях.

Циркуни потрапили в окупацію з першого дня війни. У травні село звільнили, але росіяни, відступивши далі від кордону, почали знищувати його артилерією. Щонайменше півтори тисячі будинків зараз пошкоджені або зруйновані, відбудова може зайняти багато часу. Тим часом люди, що не покинули село, живуть у літніх кухнях та гаражах, часто без опалення та електрики. Саме для таких місцевих жителів і призначається модульне містечко.

Будиночки будуть у дворах

Циркунівці отримали 12 каркасних будиночків від районної військової адміністрації. Зараз їх лише збирають, цей процес триватиме до кінця тижня. Будинок зроблений із пластику, у нього є утеплювач, зверху він накривається тентом. 

У такому будинку може жити родина з чотирьох чоловік. Там будуть ліжка, стіл, умивальник. Кухню планували робити окремо. Передбачалося, що всі ці будиночки стоятимуть в одному місці, до них підведуть електрику та воду. Але жителі села проти. Циркуни — довге село, тож ходити з одного кутка в інший ночувати не дуже зручно. Тому зараз у місцевій адміністрації думають над тим, щоб поставити будиночок у двір кожному, хто його потребує.

«У сільській місцевості ставити модульне містечко не дуже зручно. Людям вигідніше було б, якби він стояв у дворі чи біля двору, і вони могли б там щось робити зі своєю хатою», — пояснив KharkovNEWS.info голова Циркунівської військової адміністрації Микола Сікаленко.

У такому будинку може жити родина з чотирьох чоловік. Фото: «Суспільне»

Із модульними будинками є ще одна проблема, яку поки що в адміністрації не знають, як вирішити. Передбачається, що вони опалюватимуться за допомогою електрики. А з електрикою в Циркунах важко. Не дивлячись на те, що село звільнили майже 9 місяців тому, вдалося заживити лише 20% споживачів. Території, по яким ішли лінії електропередач, були сильно заміновані, трансформатори зруйновані. Енергетики змогли підключити перші будинки лише до Нового року. Світло є в адміністрації, лікарні, на Новій пошті, яка нещодавно відбудувалася і знову працює. Та частина Циркунів, що ближча до Харкова, живе без світла з початку війни. Його відновлюють, але процес іде повільно, тому Микола Сікаленко каже, що шукатимуть якийсь інший варіант для опалення модульних будинків. Можливо, вдасться прилаштувати туди буржуйки. 

Після того, як будинки будуть зібрані, спеціальна комісія визначить, хто з жителів села потребує їх у першу чергу. Заявки вже надходять. 

Є автобус і лікарня

Життя у Циркунах дуже пожвавилося з вересня минулого року, коли українським військам вдалося відігнати росіян за кордон. Тоді обстріли припинилися, до села почали повертатися люди. Зараз, за даними Миколи Сікаленка, у Циркунах живе близько трьох тисяч чоловік. До війни проживало щонайменше 13 тисяч. 

Олена Пишнограєва не полишала своєї домівки ні під час окупації, ні після звільнення. Її будинок не зруйнували обстріли — лише вилетіли вікна та впав паркан. Вікна вже вставили, а до паркану поки що не доходять руки. Жити без світла важко, каже жінка, але життя потроху налагоджується.

Хати в Циркунах затягнуті плівкою. Фото: «Циркунівські вісті»

«У нас є генератор, вмикаємо вранці і увечері, щоб обігріти будинок та набрати воду. У нас газовий котел, але  для його запуску потрібна електрика. Так само із насосами скважин. Більше 11 місяців ми живемо без електрики, але хай би там як, не можна вимагати чогось швидко, коли в тебе в країні йде війна. Аби не стріляли, все інше можна пережити», — розповіла Олена KharkovNEWS.info.

Магазини в селі усі розбиті, але приїздить продуктова автолавка. Ціни у ній, кажуть місцеві жителі, вищі, аніж у Харкові. Але зараз вже і доїхати до міста — не проблема. Через село іде маршрутка з «Героїв Праці» на Липці, інтервал руху — півттори-дві години, тож можна вибратися у великий супермаркет. Для людей похилого віку та малозабезпечених привозять гуманітарну допомогу — хліб, м’ясні консерви і квасолю двічі на тиждень, і час від часу інші продукти від різних благодійних організацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відновити світло на півночі Харківщини зможуть за два тижні

У Циркунах є аптека, там же можна зняти гроші з картки. Має відкритися й «Укрпошта», але поки що у відділення не можуть знайти працівників. У лікарні приймає сімейний лікар та медсестра, наступного тижня чекають на виїзний прийом харківських спеціалістів. 

Кожна друга хата в Циркунах затягнута в плівку та забита плитами OSB. Програми відновлення, кажуть в адміністрації, ще немає, тож кожен рятує житло своїми силами та за власні кошти, щоправда, з плівкою та плитами допомогли в сільраді. Навесні обіцяють старт програми з безкоштовної заміни вікон.

Джерело

Новости Харькова