Миколай замість Мороза і підземна ялинка. Як Харків святкуватиме Різдвяні свята

Будиночок святого Миколая стоїть на платформі станції метро "Університет".

Перше воєнне Різдво у Харкові буде з ялинкою, хоча деякі громади від свят відмовились. Школярів привозять на ялинку мало не примусово. Радянського Діда Мороза подекуди витіснив Святий Миколай, але у приватних поздоровленнях Мороз і Снігуронька все ще утримують перші позиції.

Свято пішло під землю. Через війну та постійні знеструмлення традиційних прикрас у саду Шевченка, на Дзеркальному струмені та Сумській зараз немає. На відміну від столиці, у Харкові вирішили ялинок на площі не прикрашати. 

Концертна зала в метро замість бомбосховища

Ялинки, олені, гірлянди цього року в Харкові знаходяться в метро. Це — ті прикраси, які раніше ставили напередодні свят у парках та на вулицях міста. За словами чиновників, гроші з бюджету цього року на святкування не витрачали.

«Жодної копійки бюджетних коштів ми на це свято не витрачаємо. Це все за рахунок соціально відповідального бізнесу, наших підприємців. Також задіяні актори, які працюють у наших закладах культури», — стверджує Ігор Терехов.

Хто ці відповідальні бізнесмени і скільки вони пожертвували на свята, він не пояснив. 

Метрополітен, головна транспортна артерія Харкова, з середини грудня перетворилася на концертну залу. На станції «Університет» проходять головні заходи. Ставлення харків’ян до прикрас та концертів розділилися. Деякі сердяться через те, що метро стало незручним. Аж до 7 січня на Салтівській лінії неможливо сісти в перший або останній вагон, і через це в інших утворюється давка. Найбільше пасажирам дошкуляє вистава «Біла чаклунка Ледінелла», яку до того ж таки 7 січня показуватимуть на станції метро «Університет» (розклад вистав дивіться внизу), і через це потяги з 10:00 до 16:00 там не зупиняються, не можна зробити пересадку на потяги Олексіївської лінії.

«Я не знала про це, коли сьогодні їхала з «Студентської» на Сумську в банк. Мені як раз треба було до «Університету». Оголошення може і було, але я прослухала, тому довелося повертатися аж з «Історичного музею» — дуже незручно зробили, це ж середина дня, люди як раз їдуть у справах», — обурюється харків’янка Марина Пахомова.

Через свята пасажири не завжди можуть вийти на станції «Університет». Фото: Суспільне

Ще один мінус такого рішення — станцію «Університет» віднині важко використовувати у якості бомбосховища у разі оголошення повітряної тривоги, бо сцена та прикраси займають чимало місця, а один з вестибюлів закритий. Абсурдність ситуації доповнює те, що на деяких станціях, наприклад, на «23 серпня» продовжують жити люди, які або втратили свої домівки, або просто бояться виходити назовні. 

Втім, чимало харків’ян 19 грудня спеціально приїхали у центр, щоб подивитися, як ялинку урочисто відкриватимуть міський голова разом зі Святим Миколаєм. Миколай вперше став головним різдвяним персонажем у Харкові. До цього і в будиночку на площі Свободи, і в Центральному парку, і у Фентезі-парку царював радянський Дід Мороз. На відкритті і Святий Миколай, і навіть мер міста Ігор Терехов говорили українською — до війни усі масові свята в Харкові велися виключно російською мовою. 

За день до відкриття батьки харківських школярів отримали повідомлення від класних керівниць: обов’язково  потрібно «делегувати» хоча б по одній дитині з класу — таке розпорядження вони отримали від директорів. Дітей в Харкові дійсно небагато, у більшості класів від третини до половини учнів лишилися вдома, тож вчителям дали завдання забезпечити «явку». Із 19 грудня школярам почали давати солодкі подарунки в школах — знову ж таки, в харківських традиціях, з іменем міського голови на коробці. Такі подарунки-агітки свого часу видавав і Геннадій Кернес, і деякі народні депутати.

Що з ялинками та Дідами?

Якщо у публічному просторі Святий Миколай майже витіснив Діда Мороза, в приватному старий у червоному кожусі з онукою все ще користується більшою популярністю. У Харкові можна покликати додому і Святого Миколая, і Санта Клауса, і навіть Людину-Павука, але таких оголошень — одиниці. Усього на популярному порталі OLX у Харкові послуги Діда Мороза за викликом пропонують 47 чоловік. Минулі роки таких оголошень було більше ста.

«Чому Дід Мороз, а не Миколай? Все просто — під Миколая треба шити новий костюм і готувати нову програму, а це все витрати. Та й люди в нас більше звикли, що подарунок Дід Мороз приносить під Новий рік, йому треба розказувати віршик, а Святий Миколай щось сховає під подушку і все,  для цього не треба запрошувати аніматора», — пояснив KharkovNEWS.info «дід мороз» Михайло.

Дід Мороз популярний, як і в минулі роки. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

За його словами, замовлень дуже мало, бо багато його минулорічних клієнтів разом із дітьми виїхали з міста. Користуються попитом відеопоздоровдення, бо вони дешевші, в середньому — 250 гривень. Ціни на Діда Мороза дещо нижчі за минулорічні. Якщо у 2021-му пропозиції стартували від 850 гривень за візит, то зараз можна знайти святкового діда за 500 гривень. 

Ялинок, як і дідів морозів, цього року в Харкові значно менше. Ялинки коштують від 200 до 1500 гривень залежно від розміру.

Де будуть свята?

Основні міські гуляння пройдуть на станції метро «Університет». Розклад святкових подій:

«Біла чаклунка Ліденелла»

22.12 — 26.12 — 10:00, 12:30, 14:30;

27.12 — 29.12 — 10:00, 12:00;

30.12 — 10:00, 12:30, 14:30;

31:12 — 10:00, 12:00;

02. 01 — 07.01 — 10:00, 12:30, 14:30.

Святкування Нового року розпочнеться  31. 12 о 18:00.

Святкова програма «Від Різдва до Різдва» — 06.01 о 16:00. Поки що нема часу святкування Різдва 25 грудня, але якесь дійство у цей день планується.

Резиденція Святого Миколая відкрита щодня з 12:00 до 18:00 до 7 січня 2023 року. 

Святкові гуляння також пройдуть у торговельних центрах. Наприклад, у «Нікольському»  щосуботи та неділі проходять вистави і концерти на підземному паркінгу, а на першому поверсі біля ялинки час від часу відбувається дійство з даруванням подарунків від Святого Миколая. Щоправда, торговельний центр за це розкритикували у соцмережах — натовп у будівлі, яку вже одного разу розбомбили, видався підписникам «Нікольского» не дуже вдалою ідеєю.

«Дуже красиво. Але справді це дуже ризиковано. Я пам’ятаю, в ТРЦ «Нікольський» прилетіла ракета. Не дай бог знову можуть пустити ракету туди, де дуже велике скупчення людей», — написала Анастасія Осипенко.
 

View this post on Instagram

A post shared by ТРЦ «Nikolsky» (@trcnikolsky)

Святкові вистави також проходитимуть у ТРЦ «Французький бульвар». Там 24, 25, 26, 29 та 30 грудня покажуть виставу на роликах «Грінч у пошуках Різдва». Цей захід можна відвідати, придбавши в «Шато Ледо» квиток за 150 гривень. Ще одна розважальна програма проходить до 7 січня у «Франсильванії» по п’ятницях, суботах та неділях. «Чарівний мішок Святого Миколая» пропонує дві програми для дітей від 2 до 4 та від 5 до 12 років за 330 гривень. Відвідування резиденції Святого Миколая у цьому торговельному центрі коштує 190 грн. по п’ятницях та 290 по суботах, неділях і на свята. Можна зекономити, зібравши групу з чотирьох і більше дітей —  тоді для кожного вхід буде коштувати 140 грн. 

У ТРЦ «Дафі» 19 грудня теж працювала резиденція Святого Миколая, але про новорічні акції центр поки що не повідомляв. 

Джерело

Новости Харькова