Медпрацівниці на Харківщині продавали довідки ухилянтам

СБУ викрила двох посадовців медичних установ.

На підставі виданих медиками фальшивих документів військовозобов’язані уникали мобілізації.

Служба безпеки викрила та блокувала схему уникнення мобілізації. Встановлено, що до незаконних оборудок причетні 48-річні жінки. лікар-невропатолог однієї із міських лікарень та завідуюча відділення для лікування хворих соматичного профілю «Нововодолазької центральної лікарні».

Службові особи навіть без присутності хворих у стаціонарі оформлювали їм історії хвороби, вели анамнез, підробляли результати обстеження та ставили діагнози. Надалі відомості з виписки із медичної карти пацієнтів служили підставою для складання довідки щодо встановлення інвалідності.

«За гроші вони видавали фіктивні медичні довідки про те, що стан здоров’я військовозобов’язаних є обмежено придатним до служби у воєнний час та непридатним до військової служби у мирний час», — повідомили в обласному управлінні СБУ.

Встановлено, що «клієнти» зловмисниць в подальшому мали намір ухилитися від проходження військової служби та отримати можливість виїзду за кордон.

Як повідомили в Харківській обласній прокуратурі, медпрацівниці робили довідки на замовлення реєстраторки медичної обласної МСЕК №4 КЗОЗ «Обласний центр медико-соціальної експертизи», до якої безпосередньо і звертались клієнти для оформлення фейкової «групи інвалідності» під ключ. Саме вона за гроші організувала процес оформлення фальсифікованої документації у медичних установах Харківщини. У подальшому це сприяло тому, що клієнти — чоловіки призовного віку — ухилялись від мобілізації або виїжджали за кордон.

Як писав KharkovNEWS.info, правоохоронці викрили реєстраторку. Харківська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо неї за фактом одержання неправомірної вигоди для себе за обіцянку здійснити вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави (ч. 2 ст. 369-2 КК України).

Встановлюються інші особи, які причетні до вказаної протиправної схеми.

За матеріалами СБУ учасникам протиправних оборудок повідомлено про підозру за ознаками ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення).

Викриття та блокування протиправної діяльності здійснювали співробітники СБУ Харківської області спільно зі слідчими Національної поліції за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури.

Джерело

Новости Харькова