Масове поховання в Ізюмі: слідчі встановили анкетні дані 290 загиблих, ДНК-експертиза дала 5 збігів

За інформацією: Суспільне Харків.

В деокупованому Ізюмі відбирають ДНК-матеріали у жителів міста. 4 листопада, 2022. Фото: Суспільне Харків

Правоохоронці змогли встановити анкетні дані 290 з 451 людей, тіла яких ексгумували з масового поховання після деокупації Ізюма.

Про це йдеться у відповіді на запит Суспільне Харків до Харківської обласної прокуратури.

За даними відомства, слідчі призначили 456 судових молекулярно-генетичних експертиз по біологічних зразках трупів та 199 зразків відібрали у родичів загиблих.

"Станом на цей час виконано 270 судових молекулярно-генетичних експертиз по біологічних зразках трупів та 73 судові молекулярно-генетичні експертизи по біологічних зразках родичів загиблих. Відповідні дані експертних досліджень направлені для розміщення до Єдиної державної бази ДНК з метою виявлення збігів, надійшла інформація щодо 5 збігів", — йдеться у відповіді.

У прокуратурі у жовтні казали, що відібрати зразки ДНК людям, які перебувають закордоном і чиї рідні зникли під час окупації, можна самостійно, а потім відправити їх на експертизу. У відповіді прокуратури йдеться, що самостійно відібрані зразки до прокуратури не надходили.

Напередодні поліція отримала сучасні комплекси для ДНК-експертиз, що має пришвидшити процеси упізнання ексгумованих після деокупації Харківщини.

Що відомо

  • Після повномасштабного вторгнення в Україну російські окупанти масовано обстрілювали Ізюм з артилерії та авіації, допоки не захопили місто повністю у квітні.
  • Під час контрнаступу у вересні 2022 року Збройні сили України звільнили місто від загарбників, за участі президента України Володимира Зеленського над містом підняли український прапор.
  • На кладовищі у лісі, де облаштували позиції російські війська, знайшли близько 450 могил часів окупації. Жителі Ізюма розповідають про зниклих безвісти, вбитих під обстрілами та закатованих людей.
  • Жертв російського вторгнення в Ізюмі може бути більше тисячі, кажуть у міськраді.
Новости Харькова