Майора поліції з Харківщини засудили на 15 років за державну зраду

Вирок оголосили Сергію Коліньку.

У суді Сергій Колінько провини не визнав.

18 червня Дзержинський районний суд Харкова виніс вирок майору поліції Ізюма Сергію Коліньку, який під час окупації пішов працювати до так званої «міліції» окупантів. Чоловіка визнали винним і призначили йому покарання у вигляді 15 років ув’язнення та конфіскації майна. Крім того, у нього забрали звання майора поліції. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

До війни Сергій Колінько був інспектором відділу реагування патрульної поліції Ізюмського райуправління поліції ГУ Нацполіції Харківщини. Наприкінці травня 2022 року, коли Ізюм перебував під окупацією, представник Збройних сил Росії запропонував Коліньку співпрацю, той погодився. За деякий час він став так званим «исполняющим обязанности старшего участкового инспектора отдела участковых инспекторов полиции».

Колаборант займався рапортами з дрібних крадіжок, вирощуванню рослин для виготовлення наркотиків, спричиненню тілесних ушкоджень, сімейних конфліктах, вилучення алкоголю та зброї. Слідству відомо, що у липні того ж року він разом з військовим так званої «ЛНР» приїхав додому до української поліцейської та вимагав віддати окупантам трудові книжки співробітників Ізюмського райуправління поліції. Поліцейська злякалася за своє життя та віддала їх.

З української поліції Колінька звільнили 14 червня 2022 року. У суді він не визнав провини та заявив про тиск та фізичний вплив із боку окупантів. Колінько каже, що загарбники змусили його піти працювати в їхню «поліцію». За роботу платили продуктами.

«У судовому засіданні Колінько свою вину не визнав та повідомив, що до його місця мешкання приїздили озброєні військовослужбовці рф, яким було відомо,що він є співробітником поліції, які вимагали видати їм наявну у нього табельну зброю, проводили в квартирі обшук, вилучали його особисті та службові документи тощо. Після чого забрали його до свого місця розташування, де застосовуючи психічний та фізичний вплив вимагали надати інформацію щодо українських військових та поліцейських, а потім згодом відпустили додому. Колінько заявляє, що такі дії щодо нього вчинялись двічі у травні 2022 року. Побоюючись насильства щодо себе та членів своєї родини, він був вимушений погодитися з вказаною пропозицією та працевлаштувався у незаконно створений правоохоронний орган. Оплата його праці здійснювалась шляхом надання продуктів харчування, в подальшому обіцяли платити грошима», — сказав Колінько.

Колінька визнали винним у державній зраді.

Як писав KharkovNEWS.info, сину зрадника із Харківщини скоротили термін ув’язнення. Михайло Стрижко сидітиме за ґратами 8 років.

Автор: Ганна Ткаченко

Джерело

Новости Харькова