Крилатий ельф проти орків. Харківські розробники створили непомітний дрон

Цей літачок може непомітно залетіти на 70 кілометрів у тил ворога.

Військові ЗСУ тестують розвідувальний безпілотник, який розробили харківські інженери. Його головна особливість — непомітність для ворожих радарів.

Колись цей невеличкий літачок жив мирним життям. Вісім років тому розробники компанії ELF-systems із Харкова зробили безпілотник для сільськогосподарських потреб. Його застосовували в геодезії та картографуванні, але від 24 лютого БПЛА змінив призначення та отримав нове ім’я — «Ельф».

«Ми всі знаємо, що на нас напали орки, значить, їх повинні нищити високотехнологічні ельфи», — розповів KHARKIV Today один із розробників безпілотника, прізвище якого з міркувань безпеки називати не можна.

Канадська навігація та дерево з Південної Америки

Для того, аби пускати «Ельфа» за лінію фронту, довелося переробити багато чого. Перш за все, у нього поставили GNSS-приймач канадської компанії, цивільний, але перепрофільований зразок. GNSS  — це система супутникової навігації, що дозволяє визначати розташування об’єкту в просторі. Інженери також частково замінили іншу електроніку і зробили безпілотник фактично непомітним для ворожих РЕБ та антидронових рушниць, що робить його ідеальним для розвідки.

«Є алгоритм, згідно з яким ми за допомогою GNSS-приймача можемо знаходити ворожі РЕБи та легалізувати їх для розвідки. «Ельф» підходить для дальньої розвідки, бо він летить 70 кілометрів на ворожу територію і стільки ж може летіти назад», — розповіли в ELF-systems.

Фото: ELF-systems

У порівнянні з комерційними безпілотниками, які активно використовуються на фронті, цей БПЛА досить великий. Розмах крил у «Ельфа» — понад два метри, завдовжки він більше метра. Втім,  безпілотник  досить компактний через те, що на ньому немає антен та інших зовнішніх елементів — усе заховане всередині. Легким безпілотник робить так звана сендвічна система — він зроблений з кількох шарів. Один із них — з південноамериканського дерева бальза, що має найлегшу у світі деревину. Це дерево затримує магнітні поля та інші сигнали, зокрема завдяки цьому він непомітний для розвідки. Усі системи безпілотника задубльовані — це значить, навіть якщо буде якесь пошкодження, він зможе повернутися «на базу».

Як проходять випробування?

Безпілотник уже пройшов випробування у військових частинах, у тому числі тих, які зараз охороняють північні кордони Харківщини, і отримав схвальні відгуки. У ЗСУ відзначають, що БПЛА швидко набирає висоту та непримхливий до умов зльоту та посадки. Термін навчання займає кілька днів на спеціальному полігоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські безпілотники навряд чи суттєво вплинуть на хід війни

Компанія має 38 запитів від волонтерів та військових частин.  Зараз у розробників є можливість випускати по 10 «Ельфів» на місяць, на початку наступного року виробник планує збільшити потужність до 30 штук, а згодом — до 100. ELF-systems веде переговори з Міністерством цифрової трансформації щодо проходження сертифікації БПЛА. Але для того, щоб поставити виробництво українських розвідувальних дронів «на потік», потрібен інвестор.

Джерело

Новости Харькова