Кому з жителів Харківської області можуть списати борги за «комуналку»

Алгоритм зі списання боргів на деокупованих територіях мають розробити в Кабміні.

Питання про списання боргів жителям будинків на деокупованих територіях Харківської області розглядалося на нараді за участю президента Володимира Зеленського 22 березня.

Мова йде про те, щоб надати можливість жителям деокупованих населених пунктів, які виїжджали,  списати борги за комунальні послуги. Але рішення може бути прийняте тільки Кабміном на національному рівні.

«Уже дані відповідні доручення. Щоб це питання було опрацьовано і вирішено на загальнонаціональному рівні. Тому чекаємо рішення, напевно, Кабміну щодо можливого списання або заборони нарахування за той період часу, коли людина не проживала у своєму помешканні. Це легко встановити, оскільки треба реєструвати своє місце проживання, коли людина має статус ВПО», – зазначив голова ХОВА Олег Синєгубов.

Чи платити людям зараз, Синєгубов відповів, що потрібно дочекатися рішення.

Раніше лепутати ВР пропонували списати борги за газ, опалення, електрику чи воду тим людям, чиє житло від початку повномасштабного вторгнення опинилось у зоні бойових дій. Для всіх інших депутати пропонували механізм реструктуризації, тобто поетапної сплати. Причому сума оплати за комуналку щомісяця не має перевищувати 25% від доходів споживача.

Як писав KHARKVI Today, безліч ізюмчан отримали величезні рахунки за споживання електроенергії — навіть за ті місяці, коли Ізюм був в окупації. У будинках жили окупанти, а ізюмчанам тепер треба за це платити. 

«Людина повернулася з евакуації в свій будинок, і виявилось, що там жив хтось із окупантів і вони накрутили тисячі за лічильником.  Я зверталася до «Харківобленерго» з питанням, чому я маю сплачувати за світло, вони не відповіли, з жовтня запит ще в обробці. На гарячій лінії сказали: це ще не врегульовано законом.  Я два місяці платила лише за те, що ми накрутили. Мені прийшло попередження: якщо не буде сплати, електрику відріжуть», — розповідає Марина Алфьорова.

Джерело

Новости Харькова