Кому надали звання «Почесний громадянин Харківської області» у 2024 році: список

За інформацією: Суспільне Харків.

Будівля ОВА на День Соборності-2024, Харків. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Депутати Харківської облради 27 червня проголосували за надання звання "Почесний громадянин Харківської області" шістьом людям.

Рішення ухвалили на сесії, повідомила пресслужба обласної ради.

Звання надали:

  • Архієпископу Митрофану — архієпископу Харківському і Слобожанському, військовому капелану військової частини А1361;
  • Анатолію Гацьку — генеральному директору "Агрофірми імені Гагаріна", заступнику голови правління Харківської обласної організації роботодавців у сфері агропромислового комплексу, депутату Харківської обласної ради трьох скликань;
  • Олександру Нестеренку — заступнику командувача Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майору, кандидату юридичних наук;
  • Сергію Тесленку — голові Об’єднання профспілок Харківської області, депутату Харківської обласної ради VІІІ скликання;
  • Павлу Федосенку — командиру військової частини А0501 полковнику Збройних Сил України, Герою України;
  • Едуарду Хорошуну — начальнику Військово-медичного клінічного центру Північного регіону, полковнику медичної служби Збройних Сил України, Герою України, заслуженому працівнику охорони здоров’я України, кандидату медичних наук.

Також серед кандидатів на звання був Юрій Смирнов, випускник Харківської юракадемії і той самий міністр внутрішніх справ часів президента Кучми, який закривав справу про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе і заявляв, що у ньому немає політичного мотиву. Але його кандидатуру зняли, повідомила депутатка облради Галина Куц.

Що відомо про звання "Почесний громадянин Харківської області"

Згідно з положенням про звання "Почесний громадянин Харківської області", воно є "найвищою обласною відзнакою, що надається жителям Харківської області, регіонів України, громадянам інших країн в знак великої поваги до їх політичної та громадської діяльності, а також за вагомий внесок у розвиток Харківського регіону".

Звання присвоюється щорічно з 2006 року. Тим, хто має таке звання, після подання заяви щомісяця до кінця життя виплачується стипендія у розмірі 2,5 мінімальних заробітних плат.

Новости Харькова