Життя Харкова та області у фото: 30 січня — 5 лютого

За інформацією: Суспільне Харків.

Наслідки удару по центру Харкова. 5 лютого 2023 року. Фото: В’ячеслав Мавричев/Суспільне Харків

Ранкові обстріли, розбір завалів, прощання із загиблими військовослужбовцями, історії з деокупованих територій та віщування бабака — яким був кінець січня та початок лютого, дивіться у підбірці Суспільне Харків.

Пошук решток тіла

Ввечері 29 січня російські військові влучили ракетою С-300 по житловому будинку у центрі Харкова. Під завалами рятувальники знайшли загиблу літню жінку, ще троє людей дістали поранення. У будинку зруйнований четвертий поверх.

Наслідки ракетного удару по будинку на Мироносицькій у Харкові. 30 січня 2023 року. Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків

Розбір завалів на вулиці Ужвій

16-поверхівка на вулиці Ужвій стала одним із символів понівеченого Харкова. Поблизу неї досі лежать речі та потрощений телевізор, проте у жодному з вікон не горить світло. Дім, в один з під'їздів якого більше ніхто не повернеться, почали розбирати.

Люди біля зруйнованої 16-поверхівки на вулиці Ужвій. Північна Салтівка, Харків, кінець січня. Фото: Ганна Цьомик / Суспільне Харків

Ранковий обстріл 5 лютого

Внаслідок російських ударів вранці 5 лютого по Київському району Харкова п'ятеро людей отримали поранення, пошкоджена будівля Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова та житловий будинок поруч.

Наслідки удару по центру Харкова. 5 лютого 2023 року. Фото: В’ячеслав Мавричев/Суспільне Харків

Відновлення будинків у селі Лісне

60% будинків у Лісному під Харковом пошкоджені російськими обстрілами. У селі, яке майже щодня перебувало під ударами окупантів, залишаються жити близько 200 людей.

У Лісному відновлюють пошкоджені обстрілами РФ будинки. Харківщина, січень 2023 рік. Фото: Суспільне Харків

Відновлення електропостачання у Протопопівці

Село Протопопівка Балаклійської громади на Харківщині не було під окупацією. Весь час населений пункт лишався "сірою зоною", проте понад 10 місяців у селі не було електропостачання. Нині енергетики "Харківобленерго" працюють над заживленням Протопопівки.

Енергетики відновлюють електропостачання у селі Протопопівка на Харківщині, 25 січня 2023 року. Фото: Суспільне Харків

"Каракаптанки" для фронту

Ветерана антитерористичної операції Миколу Каракаптана не взяли на фронт через вік — чоловіку 60 років. Микола почав робити пічки для військових: їх захисники між собою прозвали "каракаптанками".

Микола Каракаптан виготовляє пічки для військових, січень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Поховання Григорія Григорьєва

На Алеї Слави у Харкові поховали альпініста Григорія Григорьєва. 35-річний боєць спецпідрозділу Kraken загинув в боях за Донеччину. На прощання із загиблим захисником прийшли його побратими, друзі та рідні.

Прощання з Григорієм Григор’євим на Алеї Слави у Харкові. 2 лютого, 2023. Фото: Суспільне Харків

Прощання з Євгеном Гончаренком

Після пів року упізнання за ДНК рідні змогли проститися із 27-річним харків'янином Євгеном Гончаренком — бійцем батальйону "Азов", який боронив Маріуполь. Його поховали 31 січня на Алеї Слави міського кладовища №18.

З Євгеном Гончаренко попрощалися біля будинку, де він жив. 31 січня 2023 року. Фото: Ірина Гнатюк/Суспільне Харків

Кровоспинний препарат для ЗСУ

Науковці з фармацевтичного університету Харкова розробили кровоспинний препарат PLANTOR для потреб Збройних сил України. Купити ці ліки в аптеці не можна.

Науковці з Харкова розробили кровоспинний препарат для українських захисників. Лютий, 2023. Фото: Суспільне Харків

Снаряди на подвір'ї у Циркунах

Два російських снаряди навесні 2022 року впали на подвір'я родини Момотів у Циркунах на Харківщині. Один снаряд подружжя перенесли самостійно, інший — застряг в землі на приблизно на чотири метри. Родина наважилась викликати піротехніків лише у січні, бо снаряд заважатиме садити городину навесні.

Житель Циркунів Микола Момот дзвонить до служби «101», щоб піротехніки знешкодили снаряд у його городі, січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Обмін лампочок на "Укрпошті"

У харківських відділеннях "Укрпошти" почали обмінювати старі лампи розжарювання на нові LED-лампочки.

Обмін ламп у Харкові на пошті. 31 січня 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

День бабака

Бабак Тимко навіщував, що весна у 2023 році настане у середині березня. Саме тоді, за прогнозом бабака, варто чекати на потепління. Синоптик Ігор Кібальчич називає прогноз бабака "лотереєю", але зазначає, що лютий цього року має бути "класичним".

Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Новости Харькова