Життя Харкова та області у фото: 20-26 лютого

За інформацією: Суспільне Харків.

Оборона окружної Харкова, лютий 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Річниця повномасштабного вторгнення РФ, вшанування Героїв Небесної Сотні, історії про окупацію та звільнення — яким був останній тиждень зими, дивіться у підбірці Суспільне Харків.

Спогади нацгвардійця, який обороняв окружну Харкова 24 лютого

Ховалися від ударів винищувачів, а потім розбили колону російської техніки, яка йшла на прорив у місто — так у перший день повномасштабної війни нацгвардійці обороняли північну околицю Харкова. Три десятки військових, серед яких були мобілізовані, з кулеметами й гранатометами знищили два російських "Гради" та вантажівки з піхотою й боєприпасами. Про оборону окружної — у спогадах нацгвардійця.

Оборона окружної Харкова, лютий 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Харківській 127-й бригаді тероборони передали бронетранспортери Spartan

24 лютого 127-бригада територіальної оборони Харкова отримала британські гусеничні бронетранспортери Spartan. Харків'яни стали першою механізованою бригадою територіальної оборони в Україні.

Передача Spartan 127-й бригаді тероборони. Харківська область. 24 лютого 2023 року. Фото: В’ячеслав Мавричев/Суспільне Харків

Українці вийшли на демонстрацію у Лейпцигу

Понад тисяча українців пройшлися колоною центром німецького Лейпцига 24 лютого в роковини повномасштабного російського вторгнення.

Демонстрація у Лейпцигу, 24 лютого 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Юлія Давидова

У Харкові вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні та загиблих під час теракту біля Палацу спорту

20 лютого у Харкові вшанували пам'ять загиблих під час Революції Гідності. На акцію прийшли учасники харківського Євромайдану, батько загиблого Небесної сотні Євгена Котляра Микола. 22 лютого у Харкові пройшла громадська панахида, під час якої вшанували пам'ять загиблих під час теракту біля Палацу спорту, що стався 8 років тому.

Вшанування загиблих у теракті у 2015 році у Харкові. 22 лютого 2023 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

У Циркунах перепоховали жителя, якого вбили й намагалися спалити

У селі Циркуни в передмісті Харкова перепоховали тіло 55-річного Ігоря Гриценка. Чоловіка під час окупації росіяни застрелили та намагалися спалити.

Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

У Лозовій облаштують кладовище для військових

У Лозовій на Харківщині планують облаштувати військове кладовище. З початку повномасштабної війни у місті поховали понад 30 військових, ще стільки ж — на цвинтарях у селах та селищах громади, розповів секретар міськради Юрій Кушнір. За його словами, усі деталі та ескізи кладовища погоджуватимуть з рідними полеглих бійців.

Кладовище для військових облаштують у Лозовій. Лютий 2023 року. Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

Фотовиставка "Янголи спорту"

У Харкові відкрили виставку фотографій, присвячену спортсменам, які загинули під час повномасштабної війни Росії проти України.

У Харкові відкрили виставку «Янголи спорту». 24 лютого, 2023. Фото: Микита Ольховський / Суспільне Харків

Євромайданівець з Харкова боронить Україну

63-річний Леонід Онищенко — учасник Євромайдану. 24 лютого 2022 року він став одним з тих, хто пішов боронити Україну на фронт. Спочатку чоловік захищав рідний Харків, а вже зиму зустрів на найзапеклішій ділянці фронту — у Бахмуті.

Леонід Онищенко тримає в руках фото полеглих на Майдані побратимів, 2022 рік. Фото: Суспільне Харків

Шестирічний волонтер роздає гарячі обіди та гуманітарну допомогу

Ярослав Звєрєв з Харкова у свої шість років став волонтером і має власне посвідчення. Останні три місяці він їздив розвозити замовлення разом із батьком. Але у січні чоловік пішов захищати країну. Хлопчик продовжує волонтерити під наглядом мами.

Шестирічний харків’янин Ярослав Звєрєв з посвідченням волонтера. Лютий 2023 року. Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

Буржуйка у під'їзді та польова кухня у дворі: як живуть мешканці пошкодженого будинку на Північній Салтівці

Мешканці будинку на Північній Салтівці в під'їзді встановили буржуйку, біля неї облаштували куток для зустрічей. Люди готують їжу на польовій кухні у дворі. У дев’ятиповерхівці немає води та опалення, газ увімкнули не у всіх квартирах.

Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Жителька Циркунів — про окупацію та зустріч із визволителем

66-річна Марія Давидова живе в селі Циркуни у передмісті Харкова понад 40 років, родом жінка з Ізяслава Хмельницької області. Під час окупації вона допомагала сусідам, доглядала за будинками, з яких виїхали люди, та чекала звільнення разом зі своїм чоловіком Миколою, який майже втратив слух внаслідок гучних вибухів. Як обдурювала росіян, виживала під час окупації та як зустріла земляка під час визволення — Марія Давидова поділилася своєю історією з Суспільне Харків.

Марія Давидова, жителька Циркунів, січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Малювання та терапія з собакою

У Харкові діти разом з дорослими безплатно відвідують терапевтичні заняття на станції метрополітену у рамках проєкту, який започаткував фонд UNICEF. Завдяки грі з золотистим ретривером Джулі вони справляються із психологічними проблемами та занепокоєнням в умовах повномасштабної війни.

Терапевтичні заняття з собакою для дітей у Харкові. Лютий 2023 року. Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

Новости Харькова