Жителька Північної Салтівки готує на цеглі, коли вимикають світло: в будинку немає газу, води та опалення

За інформацією: Суспільне Харків.

Тетяна Конєва. Грудень 2022 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Коли вимикають світло, Тетяна Конєва, яка живе на Північній Салтівці, готує їсти на балконі. Ставить чотири цеглини на підлогу, на них кладе решітку, розводить вогонь та підігріває воду. Матеріал для розпалювання Тетяна заготувала заздалегідь: палить і деревину, і залишки меблів, і картон. В її будинку немає, газу води та опалення. На балконі, де готує, — вікон.

Чому відмовляється виїхати та коли відремонтують її будинок — матеріал Суспільне Харків.

23 дні жили в підвалі

Тетяна Конєва живе на третьому поверсі 9-поверхівки на вул. Наталії Ужвій. 5 березня в її будинок були влучання.

"Під час обстрілу 5 березня на будинок кинули два снаряди: один впав на дах, інший — поруч з будинком. Ще два снаряди — у 16-поверховий будинок, який згорів. Під час цього обстрілу в усьому будинку були зруйновані вікна та двері. За літо ми затягнули їх плівкою, плитами, волонтери допомогли забити. Коли постійні обстріли були, ми 23 дні жили у підвалі, 12 людей нас там було", — згадує Тетяна.

Так Тетяна Конєва готує їжу. Грудень 2022 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

З будинку жінка евакуювалася 18 березня через постійні обстріли Північної Салтівки, а також відсутність газу, води та світла. У травні повернулася додому.

"У нашому будинку живе вже понад 30 людей, у деяких під'їздах був газ, люди постійно жили, а коли почалось будівництво, газ вимкнули та люди виїжджають на ніч. В сусідньому будинку — 40 людей живе, навпроти — 15, є ще будинки, де живуть по 2-3 людини", — розповідає Тетяна.

"Газу не буде. Води теж не буде. Опалення не буде"

У будинку Тетяни з жовтня працюють будівельники.

"Добре, що почалась реконструкція, наді мною не було трьох поверхів з одного боку, з іншого — двох. Плита у нас газова, але газу в нас не буде, бо хлопці працюють відбійним молотком, поки не перевірять всю систему, газу не буде. Води теж не буде. Опалення не буде: комунікації зруйновані вибуховою хвилею, всі крани вирвані, труби зруйновані", — говорить Тетяна.

Попри складні побутові умови від гуртожитку жінка відмовилась: "У мене пенсія — до 3 тис., квартиру винайняти не можу, а кудись йти… У мене ще квартира не повністю зруйнована, та й люди тут є, нам привозять гуманітарну допомогу, нам дають обіди, є пункт обігріву".

"У гуртожиток ми писали заяву, пропонували нам, але коли є власне помешкання, яке потребує ремонту… От дощ іде — треба воду прибирати, стіни мокрі, сніг іде, теж треба прибирати. Якщо ми тут не будемо жити, про наше майно ніхто не піклуватиметься. Чекаю закінчення ремонтних робіт, дякую, що працюють", — говорить жителька Північної Салтівки.

Половина робіт вже закінчені

До вторгнення у будинку Тетяни Конєвої мешкали майже пів тисячі людей, каже старший по будинку Сергій Христич: "Коли все тут у нас буде добре, коли буде газ, вода, опалення, люди повернуться. А так — який сенс? Тут живуть зараз тільки безстрашні".

Будинок на Північній Салтівці: снаряди зруйнували поверхи. Грудень 2022 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Половина робіт з відновлення будинку вже виконані, говорить керівник будівельно-монтажного підрозділу Вячеслав Сідей.

"У результаті обстрілу пошкоджень у будинку зазнали три секції, на четвертій секції були пошкодження ліфтової шахти, у другій секції був пошкоджений технічний поверх, крівля. У першій секції були серйозні руйнування — три поверхи були зруйновані", — розповідає В'ячеслав Сідей.

Роботи з відновлення будинку Тетяни Конєвої почалися у жовтні. Грудень 2022 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Бригаді залишається відбудувати зруйновані поверхи та відновити системи опалення, водогону та каналізації.

"Погодні умови нас абсолютно не лякають, і морози не лякають. Те, що стосується бетону, ми виконуємо, використовуючи прогрівальні станції. Тому це не вплине на графік проведення робі. На січень ми закінчимо основні конструктиви, це буде закрито контур будівлі. А на весну вже буде завершене оздоблення", — пояснив Сідей.

Північна Салтівка. Грудень 2022 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Скільки коштує реконструкція і з якого бюджету виділені гроші — Суспільне Харків запитало в речниці міськради Ольги Мірошніченко. Відповіді вона поки що не надала.

Новости Харькова