Жителька Харківщини збирала паспортні дані односельців для окупантів

Жінці оголосили підозру.

Колаборантка збирала персональні дані мешканців, ходила на засідання керівників окупаційної влади та приймала працівників на роботу.

13 грудня слідчі оголосили підозру 43-річній мешканці села Морозівка (Ізюмський район), яка співпрацювала з російськими окупантами. Про це повідомили у Головному управлінні Нацполіції в Харківській області.

Як установило слідство, жінка добровільно обійняла посаду «помощника начальника отдела села Морозовка». Пізніше загарбники підвищили її до начальника «Савинского территориального отдела Изюмской ВГА». Жінка виконувала організаційно-розпорядчі й адміністративно-господарські функції. 

«З початку червня 2022 року 43-річна мешканка села Морозівка Ізюмського району збирала списки та паспортні дані місцевих мешканців, надавала вказівки та розпорядження старшим вулиць, проводила збори місцевих мешканців», — розповіли в поліції.

У серпні на посаді «начальниці» жінка керувала відділом, брала участь у нарадах керівників окупаційної влади, забезпечувала оформлення документації щодо прийому працівників.

Підозру жінці сформували за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Зловмисниці загрожує від 5 до 10 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Як писав KharkovNEWS.info, 66-річний колишній спеціаліст Управління земельних ресурсів і екології Куп’янської міської ради під час окупації працював «головним спеціалістом відділу природних ресурсів і екології» так званої «військово-цивільної адміністрації міста Куп’янськ».

Джерело

Новости Харькова