Жителька Харківщини вчилася викладати по-російськи

Колаборантку відправили під домашній арешт.

Освітянка їздила до Курська та Бєлгорода.

Слідчі оголосили підозру 34-річній жительці села Оскіл із Куп’янщини, яка під час окупації добровільно стала співпрацювати із загарбниками. За даними слідства, у липні 2022 року жінка влаштувалася так званою виконуючої обов’язки директора місцевого «ліцею», який створили окупанти. До вересня директорка збирала вчителів, розповідала про впровадження російської освіти, переводила ліцей на російські стандарти освіти.

«Під час зібрань з педагогічним колективом школи новоспечена директорка заявляла, що з вересня навчальний процес буде організовано відповідно до стандартів рф — російською мовою та за російськими підручниками. Встановлено, що жінка пройшла курси перепідготовки кадрів освіти за російськими стандартами у місті Курськ та місті Бєлгород рф, щоб отримати відповіді знання, за якими вона планувала викладати у ліцеї при окупаційній владі», — розповів речник управління Служби безпеки у Харківській області Владислав Абдула.

Підозру жінці сформували за ч. 3 ст. 111-1 (колабораційна діяльність у формі впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до трьох ув’язнення років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від 10 до 15 років. Наразі колаборантці вже обрали міру запобіжного заходу, вона перебуває під домашнім арештом до 30 жовтня.

Як писав KharkovNEWS.info, 59-річна жителька селища Дворічна під час окупації працювала так званою «в.о. директора Пристанційної гімназії» та хотіла впроваджувати російську програму.

Джерело

Новости Харькова