Жителя Харкова визнали винним у держзраді: слідство довело, що він передав дані про Сили оборони другу, що воює за РФ

За інформацією: Суспільне Харків.

Засуджений житель Харкова за державну зраду. СБУ

15 років за ґратами проведе житель Харкова, якого визнали винним у державній зраді та незаконному зберіганні боєприпасів. За даними слідства, чоловік передавав дані про Сили оборони та посадових осіб військових навчальних закладів Харкова.

Про це повідомили пресслужби обласних управлінь СБУ та прокуратури.

Засуджений працював на посаді завідувача господарства господарської дільниці механічного відділу державного підприємства у Харкові, кажуть у прокуратурі. Він контактував зі своїм давнім знайомим.

"Товариш обвинуваченого після 2014 року переїхав до РФ, отримав російське громадянство, а 25 лютого 2022 року вступив до лав спеціального загону швидкого реагування «Рись» федеральної служби військ Національної гвардії РФ. Головним завданням ворожого підрозділу була участь у бойових діях, направлених на окупацію Харківщини", — кажуть у прокуратурі.

За даними СБУ, товариш засудженого — Олександр Слісаренко, який ще у 2014 році приєднався до підконтрольної РФ терористичної організації "ЛНР".

"Згодом його призначили до спецназу Росгвардії, а після захоплення Куп’янська він був заступником очільника окупаційної адміністрації РФ з "внутрішньої політики", — сказано у повідомленні.

За даними прокуратури, протягом 2022 року харківʼянин збирав і передавав своєму другу через месенджер інформацію щодо об’єктів із зазначенням їх територіальної прив’язки, на яких перебувають військовослужбовці ЗСУ, а також відстежував місця ураження ракетних ударів по місту.

Крім того, він готував інформацію щодо певних посадових осіб військових навчальних закладів Харкова як "кандидатів" для вербування російськими спецслужбами.

"Розвіддані потрібні були окупантам для здійснення масованих ударів по Харкову із використанням реактивних систем залпового вогню «Ураган» та «Смерч»", — кажуть в СБУ.

У червні 2023 року правоохоронці викрили чоловіка: "Під час обшуку у квартирі харківʼянина виявлено близько пів тисячі патронів, які він незаконно придбав та зберігав".

"У судовому засіданні фігурант повністю визнав свою вину. На вирок він очікував, перебуваючи під вартою", — кажуть у прокуратурі.

Новости Харькова