Житель Куп’янського району підшукував місце для референдуму та поширював газету «Харьков Z»

Зрадника затримали.

Чоловік шукав приміщення для проведення референдуму та поширював газету окупантів «Харьков Z».

Співробітники Служби безпеки України затримали на деокупованій території Харківської області колаборанта. Про це повідомив речник Управління Служби безпеки України в Харківській області Владислав Абдула.

Як установило слідство, під час окупації селища Шевченкове в Куп’янському районі місцевий мешканець добровільно перейшов на бік окупантів та влаштувався до місцевої «адміністрації».

Чоловік обійняв посаду «главного специалиста сектора внутренней политики Шевченковского территориального управления ВГА Купянского района Харьковской области». 

«На цій посаді він організовував та проводив заходи політичного характеру, здійснював інформаційну діяльність у співпраці з окупантами, спрямовану на підтримку держави-агресора та окупаційної адміністрації», — розповіли в СБУ.

Він відповідав за збір інформації про агітаційні приміщення, стенди, флагштоки й місця розташування виборчих комісій у Шевченківській громаді, особисто оглядав приміщення для проведення надалі референдуму та поширював пропагандистську газету «Харьков Z» серед мешканців селища. У газеті заперечували збройну агресію Росії та нав’язували читачам негативне ставлення до України.

«За даними слідства, ця газета містила брехливу російську пропаганду, що нібито рф та її збройні сили не є ворогом України, що неначе рашисти з турботою ставляться до жителів окупованих територій та надають їм усіляку допомогу і підтримку, пропагували легітимність окупаційної влади. Матеріали цих газет заперечували збройну агресію рф проти України, нав’язували читачам негативне ставлення до Української держави, прагнучи посіяти у нашому суспільстві недовіру до органів державної влади України та її Збройних Сил», — зазначили в СБУ.

Після деокупації колаборант намагався сховатися, однак його знайшли та затримали. Слідчі оголосили чоловіку підозру за ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність у формі здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та її окупаційною адміністрацією) Кримінального кодексу України.

Чоловікові загрожує від 10 до 12 років тюрми. Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як писав KharkovNEWS.info, так звана «директорка» пошти в Ізюмі під час окупації поширювала пропагандистські матеріали.

Джерело

Новости Харькова