Ізюм: Робота без бар’єрів: компенсацію за облаштування робочого місця для людини з інвалідністю можна через Дію

Для усунення бар’єрів на робочому місці Уряд запровадив програму компенсацій роботодавцям за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю. Жодна людина не повинна відчувати бар’єрів, в якому б місці, чи на якій посаді вона б не працювала. Роботодавці отримали можливість зробити робоче середовище для своїх працівників максимально комфортним та безпечним. Вони можуть придбати для співробітників з інвалідністю необхідні їм меблі, обладнання, допоміжні засоби, а держава компенсує їх вартість. Отримати таку компенсацію вже можна швидше й простіше – через портал Дія.

Відповідно до умов програми, роботодавець може отримати компенсацію за облаштування робочого місця за працевлаштованих людей з 1 групою інвалідності — до 106,5 тис. грн, з 2 групою інвалідності — до 71 тис. грн.

Перелік допоміжних засобів досить великий. Він, зокрема, включає такі позиції:

  • меблі та фурнітура для робочих місць;
  • комп’ютери та оргтехніка;
  • програмне забезпечення;
  • поручні та бруси;
  • машини для виробництва та оброблення;
  • засоби для захисту здоров’я і безпеки на робочих місцях тощо.

Більш докладний перелік допоміжних засобів для облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю викладений у додатку 1 до Порядку надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю zakon.rada.gov.ua/laws/show/893.

Щоб отримати компенсацію за облаштування робочого місця для людини з інвалідністю через портал Дія, роботодавцю необхідно:

авторизуватися на порталі Дія за допомогою КЕП;

заповнити заяву: вказати дані про особу з інвалідністю та облаштоване робоче місце;

прикріпити документи, які підтверджують працевлаштування, купівлю допоміжних засобів та довідку медико-соціальної експертної комісії, яка засвідчує інвалідність співробітника;

вказати IBAN свого рахунку;

підписати заяву КЕПом.

Рішення буде ухвалене впродовж 10 робочих днів та надсилається роботодавцю протягом 3 робочих днів з дати його прийняття на адресу електронної пошти. У разі позитивного рішення – кошти надійдуть на рахунок впродовж 5 робочих днів.

Також роботодавець може отримати компенсацію через подання заяви до центру зайнятості в паперовій або електронній формі.

Більш детальна інформація за посиланням https://www.dcz.gov.ua/storinka/kompensaciya Також звертайтеся до фахівців Ізюмської філії Харківського обласного центру зайнятості за тел.:      

095 311 15 10, 066 627 77 03, 050 283 23 84 або онлайн у телеграмт https://t.me/IziumFiliiaHOCZ 

Джерело

Новости Харькова