Їздять за 50 км і принесли з дому генератор: як працює сімейна пекарня у Харкові під час знеструмлень

За інформацією: Суспільне Харків.

Пекарня у Харкові працює і під час знеструмлень. Суспільне Харків/Валерія Ємець

Приміщення у Валках не знайшли, тому тепер їздять на роботу автобусами або попутним транспортом.

"Ми починали з пекарів. Нам це подобається, особливо хліб на заквасці. Це треба душу вкласти в цей хліб — ця закваска, яку потрібно годувати кожний день, тому що вона — знаєте, як "тамагочі" раніше був — може просто померти", — розказує Марія.

Пекарня у Харкові працює і під час знеструмлень. Суспільне Харків/Валерія Ємець

За три місяці після відкриття кількість клієнтів зросла удвічі. Щодня сюди приходить із сотню покупців.

"Ми кожні два тижні придумаємо щось нове, тому у нас є бажання щось робити, творити: і хліб, годувати людей, робити для діток пастилу. Ми починали з батонів, "кирпичика", палянички, багетів і чотирьох видів хліба на заквасці. Зараз у нас уже 10 видів хліба на заквасці й кожний день ми поповнюємо асортимент".

Коли почалися знеструмлення, її сестра Світлана привезла з дому генератор — на ньому у пекарні працюють у другій половині дня.

Марія запускає генератор. Суспільне Харків/Валерія Ємець

У пекарні випрацювали власну схему випікання хліба, щоб той не псувався через постійні відключення світла, каже Марія.

"Що ми робимо, якщо у нас щось трапилось із хлібом? Я везу у Валки, віддаю бабусям, у яких є своя худоба вдома. А так ми стараємося, щоб перша половина доби — це дріжджовий хліб, а друга — це хліб на заквасці, тому що він зможе трохи почекати, а дріжджовий — не зможе", — говорить співвласниця.

Пекарня у Харкові працює і під час знеструмлень. Суспільне Харків/Валерія Ємець

Електрику часто відключають не за графіком — через російські обстріли місто майже місяць не має стабільного енергопостачання.

За словами Марії, хліб, який на момент знеструмлення опинився у печі, там і залишається — його допікають після появи живлення.

Нині пекарки планують податися на ще один грант і купити меншу піч. Вона коштує близько тисячі доларів.

Пекарня у Харкові працює і під час знеструмлень. Суспільне Харків/Валерія Ємець

"Це буде маленький пароконвектомат — така ж піч, тільки на два листи. Це для того, щоб під час відключення світла ми могли її під'єднати до генератора та допекти той хліб, який вже стояв в печі чи ріс на цей час. Якщо будуть довше відключати світло, ця піч буде дуже нас рятувати, тому що ми зможемо працювати на ній за умови наявності генератора", — розповідає жінка.

Щоб не простоювати за відсутності електрики, у пекарні почали готувати комплексні обіди, розповідає Марія. За її словами, мешканці навколишніх будинків приходять за ними на звук — коли чують роботу генератора.

Новости Харькова