Із російської депортації на Харківщину повернули трьох дітей

Близько чотирьох місяців тому дітей вивезли до оздоровчого табору РФ.  

До України повернули трьох дітей, яких вивезли до дитячого табору «Ведмедик» під час окупації Харквщини.

Дітей розлучили з батьками і під приводом «оздоровлення» вивезли у серпні 2022 року до дитячого табору у місті  Геленджик (Краснодарський край). Це сталося під час тимчасової окупації Харківської області. Повертати дітей довелося через Європу. Про це повідомив український омбудсмен Дмитро Лубінець. 

«Як омбудсман сприяв здійсненню надання сім’ї грошової підтримки за допомогою благодійного фонду МБФ «Карітас України», а також щодо отримання батьками закордонних паспортів для повернення дітей до України. Адже наразі дорога до РФ пролягає через треті країни, тому батькам довелося пройти величезний та подекуди небезпечний шлях, здолати який самостійно практично неможливо», — написав Лубінець 

За даними вебпорталу «Діти війни», внаслідок війни з 24 лютого з України депортовано 13 613 дітей. Восени було відомо, що тільки з Дворічної в Харківській області до Росії вивезли більше 30 дітей, з усієї області понад 300. Це відбувалося як за згоди батьків, так і без.

Дітей до Росії відправляли мешканці Козачої Лопані, Куп’янська і Дворічної. Зокрема, на «відпочинок» свою доньку вивезла вчителька з Дворічної, яка, як і багато її колег, стала посіпакою окупантів. Деякі батьки під час осіннього конрнаступу також виїхали до РФ і знайшли там дітей. 

Героїнями сюжету британського телеканалу Sky News стали дві матері з селища Козача Лопань (Дергачівська громада), яке було окуповане пів року. Дівчата наприкінці серпня поїхали до «дитячих таборів» у Росії. Батьки вважали, що там буде «більш безпечно». Вони думали, що діти будуть «купатися в морі», але де вони зараз — невідомо, звʼязку з ними немає.

«Дочечко, я тебе все одно заберу. Не хвилюйся, з нами все добре. Я тебе люблю і поверну тебе у будь-якому випадку додому і більше нікуди в житті не відпущу», — звернулася мати 13-річної школярки Наталія.

У жовтні вдалося повернути до України 37 депортованих дітей із Харківської області.

Джерело

Новости Харькова