Із реєстру зникли вироки харківських судів: ХАЦ і ХПГ вимагають відкрити доступ

За поточний рік доступні 30 вироків, за 2020-й рік у Єдиному реєстрі відображаються лише чотири.

Харківський антикорупційний центр і ще 16 громадських організацій закликають Вищу раду правосуддя і Державну судову адміністрацію забезпечити доступ до Єдиного державного реєстру судових рішень.

Після початку війни та оголошення воєнного стану доступ до деяких державних реєстрів України закрили або обмежили, зокрема до Єдиного державного реєстру судових рішень. Після відновлення доступу до ЄДРСР у червні виявилося, що вилучені майже всі вироки за кримінальними правопорушеннями за останні три роки. Про це йдеться у відповідному зверненні, яке опублікував Харківський антикорупційний центр.

«По Харківській області в судовому реєстрі залишилось лише 30 вироків за 2022 рік, а за весь 2021 рік – лише 19. Якщо вірити судовому реєстру, то за весь 2020 рік всі суди Харківської області винесли лише 4 (чотири) вироки. Для порівняння: станом на зараз судовий реєстр показує, що у 2018 році суди Харківської області винесли 2073 вироки, а у 2017 – 2 267», — сказано у зверненні.

Як пояснили автори, зникнення документів зафіксували не лише за територіальною ознакою. У Реєстрі немає судових рішень по провадженнях щодо затримання та обшуків волонтерів. В Офісі генерального прокурора повідомляють про відкриття за фактом колабораційної діяльності  3671 кримінального провадження, однак в Єдиному реєстрі судових рішень доступні 39 документів. Громадські організації зазначають у своєму зверненні, що практика закриття доступу до Реєстру вже була.

«Проблема зникнення судових рішень в ЄДРСР не є новою. Відповідно до дослідження Фундації ДЕЮРЕ, судові рішення в резонансних справах (наприклад, у справі про спецконфіскацію 1,5 мільярда доларів експрезидент Віктора Януковича чи у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета) зникли з судового реєстру, були засекречені або ж взагалі не потрапили до нього. А ті, що в реєстрі є, недоступні для ознайомлення. Втім, тільки після введення в Україні режиму воєнного стану ця проблема набула значних масштабів», — сказано у зверненні.

Загалом із публічного доступу в Єдиному державному реєстрі судових рішень прибрали понад мільйон документів під приводом воєнного стану. Однак автори звернення кажуть: вирок про крадіжку у 2020 році або корупційне правопорушення у 2021 році не може містити таємниці, закриття Реєстру є проявом закритості влади під час війни та унеможливлює громадський контроль.

«Відтак ми закликаємо Вищу раду правосуддя і Державну судову адміністрацію припинити негативну практику обмеження доступу до документів, що містяться у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Необхідно відновити доступ до тих рішень, які були винесені (з урахуванням необхідних вимог до секретності судових рішень, які стосуються державної таємниці) та забезпечити своєчасне внесення процесуальних документів до реєстру», — звернулися громадські організації.

Заява є відкритою, її можуть підписати усі охочі. Посилання на заяву тут. Наразі серед підписантів є:

1. ГО «Харківський антикорупційний центр»

2. Центр прав людини ZMINA

3. Рух ЧЕСНО

4. Правозахисний Центр ДІЯ

5. Адвокатська Дорадча Група 

6. Фундація DEJURE

7. Інститут законодавчих ідей 

8. ГО «Український інститут з прав людини»

9. Антикорупційний штаб

10. Фундація Відкритий Діалог

11. ГО «Правозахисне об’єднання «Праве діло»

12. Кримська правозахисна група

13. ГО «Інкубатор демократичних ініціатив»

14. Українська Гельсінська спілка з прав людини 

15. Трансперенсі Інтернешнл Україна

16. Харківська правозахисна група

17. ГО «Центр журналістських розслідувань «Сила правди»

Як писав KharkovNEWS.info, за даними Харківської обласної прокуратури, станом на середину грудня розслідується 2311 злочинів проти основ національної безпеки. Серед підозрюваних — голови громад, місцеві депутати та поліцейські.

Джерело

Новости Харькова