Із квітня рецептурні ліки продаватимуть в аптеках за е-рецептом

Аптеки Харківщини мають підготуватися до кінця березня.

Із квітня рецептурні ліки будуть відпускати в Україні за електронним рецептом.

Аптеки та медичні заклади Харківської області повинні підготуватися до цього до 31 березня. Про це повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації з посиланням на департамент охорони здоров’я.

«Для того, щоб пацієнт міг безперешкодно отримати е-рецепт на ліки у будь-якого лікаря та погасити його у будь-якій аптеці керівники медичних та аптечних закладів мають завчасно до 31 березня подбати про підключення до національної електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ)», — зазначили у ХОВА.

За інформацією ХОВА, наразі в електронній системі охорони здоров’я працюють понад 1,1 тисячі медичних та більше ніж 1,2 тисячі аптечних закладів Харківської області.

Введенням електронних рецептів хочуть контролювати відпуск рецептурних ліків та зробити процес призначення лікарських засобів більш прозорим й ефективним. Як розповіли у ХОВА, для того, щоб зареєструвати в електронній системі охорони здоров’я медзаклад, аптеку або лікаря-фізичну особу-підприємця, потрібно спочатку обрати медичну інформаційну систему. Знайти такі системи можна за посиланням тут.

Видавати електронні рецепти зможуть лікарі всіх спеціальностей, які працюють у державних, комунальних або приватних медзакладах, а також лікарі-ФОПи. Укладати договір із Національною службою здоров’я України для цього не потрібно.

Під час війни рішення щодо видачі рецептурних ліків за е-рецептом впроваджуватимуть поступово. Можливість використовувати паперові рецепти буде. Однак до кінця березня медзаклади та лікарі-фізичні особи-підприємці повинні почати працювати в електронній системі.

Як писав KharkovNEWS.info, на звільнених територіях Харківської області працюють понад 20 аптек, в яких можна безкоштовно отримати ліки за програмою «Доступні ліки». До програми входять препарати для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету ІІ типу, нецукрового діабету, розладів психіки та поведінки, епілепсії.

Джерело

Новости Харькова